Cheltuielile Raiffeisen cu chiriile sediilor au urcat cu 24%

Autor: Razvan Voican 07.04.2010

Raiffeisen Bank, filiala locala a grupului austriac aflat in pregatiri de consolidare prin fuziunea Raiffeisen International cu Raiffeisen Zentralbank, a cheltuit anul trecut cu chiriile pentru spatiile bancare 145,8 mil. lei (aproape 35 mil. euro), in crestere cu 24% fata de 2008, potrivit situatiilor financiare anuale.

Majorarea costurilor a avut loc in pofida faptului ca pe piata imobiliara chiriile pentru spatii comerciale au scazut in medie cu 20-30%, iar multi chiriasi, inclusiv bancile, au avut posibilitatea sa-si renegocieze contractele.

O parte din cresterea cheltuielilor in lei cu chiriile a provenit din deprecierea monedei nationale cu circa 15% fata de euro in cursul anului trecut, in conditiile in care chiriile sunt stabilite in euro.

In acelasi timp, Raiffeisen si-a conservat reteaua de unitati la 559. Unele sedii au fost mutate in zone cu vad comercial mai bun sau tocmai pentru obtinerea unei chirii mai avantajoase. De altfel, pe parcursul anului trecut reprezentantii bancii au invocat renegocierea chiriilor drept una dintre sursele importante de reducere a costurilor.

Una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara vorbea in toamna trecuta despre reducerea chiriilor pentru cel putin 500 de sucursale de pe piata bancara. In ultima parte a anului trecut, Raiffeisen a renegociat contractul de inchiriere pentru spatiul in care se afla sediul central, in cladirea Charles de Gaulle Plaza. Potrivit expertilor imobiliari, o cauza de crestere a acestui tip de cheltuieli ar putea fi existenta unor contracte cu chirii progresive.

Pe langa renegocieri de chirii, o solutie folosita de Raiffeisen pentru reducerea costurilor a fost extinderea duratei de folosinta a autoturismelor cumparate de banca de la 4 la 5 ani, decizie luata in martie 2009.

Oricum, banca nu a reusit sa-si diminueze costurile in pas cu reducerea veniturilor, ba chiar unele cheltuieli au crescut vizibil fata de 2008.

Astfel, cheltuielile de intretinere si reparatii s-au majorat cu 42,5%, pana la 57,5 mil. lei. In schimb, cheltuielile cu deplasari si transportul personalului si al bunurilor au scazut cu peste 17%, pana la 38,5 mil. lei, in timp ce cheltuielile postale si de telecomunicatii au stagnat la circa 43 mil. lei.