Cum iti faci crescatorie de sturioni sau fructe de mare cu fonduri ale UE

Autor: Adriana Rosoga 08.04.2010

Uniunea Europeana finanteaza constructia de noi amenajari piscicole pentru cresterea speciilor de cultura, cum ar fi pesti (sturioni, salau, calcan, somn african), crustacee, moluste cu pana la 3 mil. euro.

Beneficiarii care pot aplica pentru a obtine fonduri europene sunt IMM-urile si intreprinderile mari cu mai putin de de 750 de angajati sau o cifra de afaceri mai mica de 200 de milioane de euro.

"Nu exista restrictii cu privire la mediul rural sau urban in care se pot implementa investitiile. Pe langa constructia de ferme de pesti mai este finantata refacerea digurilor, canalelor si infrastructurii de pescuit, achizitionarea de noi echipamente de pompare, construirea si modernizarea statiilor de reproducere", spune Cosmin Dragoi, managing partner in cadrul firmei de consultanta M27 CedInvest.

De asemenea se mai finanteaza achizitionarea de teren, daca valoarea acestuia nu depaseste 10% din cheltuielile eligibile totale (cheltuieli care sunt prevazute in ghidul solicitantului si care sunt decontate din fonduri europene), construirea sau amenajarea unui centru de vanzare directa catre consumatorii finali sau achizitionarea de mijloace de transport specifice pentru transportul pestelui viu sau proaspat si a produselor rezultate din procesare, achizitionarea de plase, garduri si alte tipuri de echipamente pentru protectia impotriva pradatorilor, echipamente de pescuit, unelte de pescuit, instalatii si ambarcatiuni folosite pentru furajare, tratamente, distribuire de ingrasamine, software si sisteme de monitorizare a activitatii de productie in cadrul unitatilor de acvacultura.

Microintreprinderile, intreprinderile mici si cele mijlocii trebuie sa contribuie cu 40% din valoarea eligibila a proiectului, in timp ce intreprinderile mari cu mai putin de de 750 de angajati sau o cifra de afaceri mai mica de 200 de milioane de euro, contribuie cu 70% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile.

Una din conditiile impuse in cadrul acestor finantari se refera la faptul ca investitia inceputa cu ajutorul fondurilor puse la dispozitia intreprinzatorilor de catre UE sa se termine in maximum 24 de luni de la semnarea contractului de finantare.

Proiectele pot fi deja depuse incepand cu 26 martie in cadrul Programului Operational pentru Pescuit, "Investitii productive in acvacultura" (masura 2.1) la Directia Generala de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sau in centrele regionale prevazute in ghidul solicitantului pana la data de 31 decembrie. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte sunt in cuantum de peste 35,9 mil. euro.