Exclusiv ONLINE: Proprietarii de masini scumpe cumpara polite de asigurare cu ziua

Autori: Bogdan Alecu , Angela Placinta 08.04.2010

Proprietarii de masini de lux, in valoare de sute de mii de euro, incheie polite de asigurare cu ziua, nu pentru un an intreg, pentru a-si reduce costurile legate de asigurarea CASCO, a carei valoare poate ajunge chiar si la cateva zeci de mii de euro pe an.

Practic, proprietarul unui Ferrari sau Rolls Royce cumpara o asigurare care ii acopera doar un anumit numar de zile pe an si trebuie sa anunte asiguratorul de fiecare data cand iese in trafic. Si asta deoarece pretul unei asigurari obisnuite ar fi foarte mare. Spre exemplu, pentru un automobil in valoare de 300.000 de euro, pretul asigurarii CASCO este de circa 18.000-20.000 de euro pe an. Prin politele cumparate "cu ziua" costurile legate de asigurare pot fi reduse la jumtate.

"Exista clienti care cer astfel de asigurari, deoarece altfel primele de asigurare sunt foarte mari. Daca masina costa o jumatate de milion de euro, asigurarea se ridica la 30.000 de euro pe an. Este foarte mult, cu aceasta suma iti mai iei o masina buna. Clientul fie specifica in contract numarul de zile in care vrea sa circule cu masina si anunta asiguratorul atunci cand iese in trafic, fie alege o anumita perioada din an in care masina sa fie asigurata. De exemplu, daca are o decapotabila, poate alege lunile iulie si august", explica Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR - asociatia profesionala a brokerilor de asigurari).

In cazul Forza Rossa, importatorul Ferrari pe piata locala, masinile din flota de inchirieri sunt asigurate CASCO pe o perioada determinata, o saptamana sau o luna, potrivit oficialilor companiei, in conditiile in care cel mai ieftin model porneste de la aproximativ 180.000 de euro si poate ajunge chiar si la peste 300.000 de euro.
In prezent in Romania sunt inmatriculate peste 40 de automobile Rolls Royce, cu un pret mediu de peste 200.000 de euro, la care se adauga peste 150 de modele Ferrari, Lamborghini sau Bentley, care au o valoare cuprinsa intre 100.000 si 350.000 de euro.