Romania a ajuns a patra piata pentru austriecii de la VIG

Autor: Angela Placinta 08.04.2010

Romania este a patra piata ca marime pentru grupul austriac Vienna Insurance (VIG), fiind depasita doar de Austria, Cehia si Slovacia, dupa ce austriecii si-au construit treptat o pozitie solida pe plan local, prin multiple achizitii. Grupul activeaza pe 16 piete.

Primele brute subscrise de VIG pe piata locala au fost anul trecut de 606,7 mil. euro, sub cele din Slovacia - 628,4 mil. euro, Cehia - 1.603 mil euro si Austria - 3.874 mil. euro. Afacerile din Romania le depasesc insa pe cele din Polonia, o tara de doua ori mai mare, unde subscrierile au fost de 548 mil. euro anul trecut. Si Bulgaria se afla mai jos in acest clasament, cu subscrieri de 145 mil. euro.

Pe plan local, VIG este liderul pietei de asigurari la nivel de grup. La nivel de companie, cel mai mare jucator de pe piata este Allianz-Tiriac, asigurator controlat de grupul german Allianz si de omul de afaceri Ion Tiriac. VIG detine companiile de asigurari Omniasig, Asirom, BCR Asigurari si BCR Viata, iar la sfarsitul anului trecut a vandut compania de mici dimensiuni Omniasig Life catre grupul francez AXA.

"Pietele de asigurari din Europa Centrala si de Est continua sa ofere un potential ridicat de crestere. Chiar daca economia incetineste, aceste piete de asigurari vor creste in 2010. Cerere pentru asigurari exista in primul rand in sectorul auto si cel industrial, deoarece consumatorii a caror avere creste investesc in primul rand intr-o masina. Aceasta inseamna ca au nevoie de asigurare RCA si, in cazul in care iau o finantare in leasing, necesita si o acoperire suplimentara pentru accidente", se precizeaza in raportul VIG pe 2009.

Dupa achizitia unei masini, oamenii se orienteaza catre investitii in case sau apartamente, ceea ce creste cererea de asigurari pentru locuinte, dar si pentru raspunderea civila a proprietarilor. "Pe masura ce creste in continuare venitul disponibil, produsele de economisire si investitie sub forma asigurarilor de viata devin tot mai importante."

VIG estimeaza ca in timp ce economiile din tarile vestice vor inregistra cresteri putin peste 0% anul acesta, in state ca Polonia, Romania, Cehia, Slovenia si Slovacia cresterea PIB va fi mai mare, cuprinsa intre 0,5% si 1,8%. VIG controleaza aproape 30% din piata locala de asigurari.