CARTEA DE STIINTA/ O descriere captivanta a felului in care ne pacaleste creierul

Autor: Ziarul de Duminica 08.04.2010
Tor Norretranders
Iluzia utilizatorului
Despre limitele constiintei
Editura Publica
Expresia din titlul acestei carti, "iluzia utilizatorului", provine din informatica si se refera la felul simplist in care ne raportam mai toti la modul cum functioneaza un calculator. Din informatica, sintagma a migrat, cu ajutorul lui Tor Norretranders, in stiintele cognitive, unde mintea umana ia locul calculatorului. Constiinta noastra, spune Norretranders, este doar o interfata iluzorie. In orice secunda, informatia procesata in mod constient reprezinta doar 16 biti din cele 11 milioane care ajung la creier prin simturi. Cu alte cuvinte, partea constienta din noi primeste mult mai putina informatie decât cea inconstienta, pe care o ignoram cu totul.Traim in plina era informationala, dar realitatea e ca nu ne prea pricepem sa "procesam" informatiile, in lungul lor drum dinspre exterior spre interior. De aici vine, poate, si criza societatii contemporane, bântuita cum e de sentimentul sâcâitor ca viata ar trebui sa insemne mult mai mult. Si inseamna, intr-adevar, mai mult - dar ca sa aflam asta e nevoie sa renuntam la interfata iluzorie a constiintei.
Iluzia utilizatorului sustine ca oamenii sunt capabili sa aiba o existenta mult mai bogata, in care nu doar realitatea constiintei primeaza. Inspirându-se din fizica, matematica, psihologie, neurofiziologie si istoria ideilor, Tor Norretranders argumenteaza convingator in sprijinul unei perspective mai largi asupra constiintei si pentru cuprinderea tuturor datelor pe care lumea le are de oferit.
"In sfârsit, o carte care chiar explica ce este constiinta. O perspectiva extraordinara, prezentata cu stil, gratie, umor si inteligenta. Va veti schimba definitiv viziunea despre constiinta dupa ce veti parcurge aceasta carte, un veritabil tur de forta al inteligentei si al spiritului. Daca aveti de gând sa cititi o singura carte despre constiinta, cititi-o pe aceasta" (John L. Casti). "O descriere captivanta a felului in care creierul nostru ne pacaleste, facându-ne sa credem ca suntem constienti, si a motivelor pentru care pâna si sentimentul ca exista un eu care este pacalit e o iluzie. Adio eului launtric si bun venit unui lucru mult mai maret" (Ian Stewart). "O carte profunda, o analiza stralucita a teoriei informatiei si a modului in care ea ne poate ajuta sa intelegem mintea omeneasca" (Gregory Chaitin). "Cartea lui Tor Norretranders este un ghid fermecator si indraznet pentru aceasta explorare a ultimei frontiere a stiintei: mintea omeneasca" (John Horgan). "Entropie, informatie, comunicare, calcul, complexitate, evolutie, haos, constiinta. Cartea aceasta ne prezinta teorii stiintifice de ultima ora, intr-un amestec de surprize istorice. Anticiparea unei mari descoperiri m-a facut sa nu o las din mâna" (Hans Moravec). Traducere de Laurentiu Staicu.

Autor, consultant si comentator independent, Tor Norretranders locuieste la Copenhaga, Danemarca, si are un public international. Nascut in 1955, a publicat 15 carti pe diverse teme, de la perspectiva adusa de stiinta asupra lumii si rolul stiintei in societate, la probleme care privesc mediul, domeniul experientei umane si al constientului. Este autorul cartii "Omul generos. A-i ajuta pe altii este cel mai sexy lucru pe care il poti face", aparuta in traducere româneasca la Editura Publica in 2008. Norretranders a fost gazda a numeroase emisiuni TV cu teme stiintifice si a intemeiat o ampla retea de cooperare intre oamenii de stiinta si artisti. Din 2003 preda Filozofia stiintei la Scoala de Afaceri din Copenhaga. Lui Tor Norretranders i-au fost decernate Premiul pentru nonfictiune al Uniunii Scriitorilor din Danemarca in 1985 si Premiul pentru publicistica al Clubului Jurnalistilor din Danemarca in 1988. Cartile lui au fost publicate si in SUA, Germania, Japonia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia si Olanda.