Immoeast a pus un roman de 37 de ani sa conduca proiectele: ce planuri sunt pentru 181 ha de teren

Autor: Cristi Moga 08.04.2010

Investitorul cu cea mai mare expunere pe piata imobiliara locala, Immoeast, a recrutat primii romani in pozitii de management, dupa ce austriecii Edgar Rosenmayr si Gunther Bukor, cei care au coordonat achizitia portofoliului local de un miliard de euro au decis sa paraseasca firma.



Vlad Dumitrescu, 37 de ani, a preluat functia de director de dezvoltare pentru Romania al fondului austriac de investitii Immoeast, investitorul cu cea mai mare expunere pe piata imobiliara locala: cel mai mare proprietar de birouri din Bucuresti (aproape 200.000 mp), trei malluri in tara (127.000 mp), spatii logistice si 181 de hectare de teren pe care nu s-a construit deocamdata nimic.

Practic, in perioada 2005-2007 austriecii se aflau la aproape fiecare masa de negociere pentru vanzarea unor active imobiliare si de putine ori au plecat fara sa cumpere.

Criza insa a scazut mult valoarea de piata a proprietatilor achizitionate, iar grupul s-a aflat la un pas de colaps la sfarsitul anului 2008, moment din care marea majoritate a investitiilor locale au fost blocate.

"Avem doua malluri in constructie, Polus Center Constanta, cu o suprafata inchiriabila de 32.000 de metri patrati, si Gold Plaza Baia Mare, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 de metri patrati. Telul nostru este sa repornim dezvoltarea proiectelor stopate, ca Euromall Galati si West Gate Craiova", a declarat pentru ZF Dumitrescu, fost director in cadrul firmelor de dezvoltare imobiliara Portland Trust si ProLogis, unde s-a ocupat in special de realizarea unor proiecte logistice.

La inceputul acestui an Immoeast a angajat si un director tehnic in persoana lui Andrei Popescu, venit de la firma de project management Gardiner & Theobald. Astfel, dupa ce in perioada de boom austriecii alegeau sa incheie parteneriate pentru realizarea proiectelor, in urmatoarea perioada Immoeast ar putea prelua si rolul de dezvoltator.

Cand vor fi reincepute proiectele?

"Asta se va intampla imediat ce vom atinge un nivel confortabil de pre-inchiriere. In privinta pornirii dezvoltarii pentru alte proiecte detinute de catre noi, suntem deschisi catre parteneriate cu dezvoltatori, dar avem in vedere si dezvoltarea proiectelor pe cont propriu, prin construirea unei solide echipe tehnice", a mai spus Dumitrescu.

Cum a fost facuta trecerea de la o firma la un pas de colaps - capitalizarea bursiera scazuse cu peste 90%, la circa 600 de milioane de euro - la una care se gandeste sa reinceapa constructia unor proiecte imobiliare?

"Immoeast a trecut de acel punct critic, iar in 2009 si-a crescut valoarea actiunilor la bursa de opt ori. Restructurarea companiei, concentrarea atat pe segmentele de birouri, retail, logistica si rezidential, echilibrat pe regiuni geografice si decizia actionarilor de a fuziona cu compania mama Immofinanz sunt factori care asigura conditiile de stabilitate si dezvoltare pentru companie si portofoliu", spun reprezentantii fondului austriac de investitii.

De mai bine de un an austriecii vorbesc despre vanzarea unor proprietati de pe piata locala, dar in afara desfiintarii anumitor parteneriate, Immoeast nu a renuntat la niciun activ local. Dar asta nu inseamna ca austriecii au renuntat la intentia de a vinde proprietatile.

"Probabil nu este cea mai buna perioada pentru vanzare. Oricum, vom vinde doar unele proprietati si numai daca vom primi oferte bune, nu la orice pret. Exista in momentul de fata pe piata romaneasca investitori care cauta sa cumpere proprietati bune de la proprietari aflati in mare dificultate financiara. Din pacate pentru acesti investitori si din fericire pentru piata romaneasca, cu mici exceptii pe segmentul rezidential, nu exista asemenea cazuri in Romania", spun austriecii.

In cel mai recent raport financiar al companiei Romania era considerata cea mai dificila piata pentru austrieci. Care sunt motivele pentru care perceptia asupra Romaniei s-a schimbat radical in ultimii doi ani?

"Puterea de cumparare scazuta a populatiei, spatiile neinchiriate si excedentul de dezvoltari pe retail si birouri, in special in Bucuresti, pun presiune pe nivelul chiriilor. Pe de alta parte, putem vedea ca domeniul imobiliar este intr-o stare mult mai buna in Polonia si Cehia, aceste piete fiind stabile si mature", explica reprezentantii Immoeast.

Austriecii se numara printre investitorii care au fost prinsi de criza cu proiectele incepute, dar problemele legate de finantare si de gasirea chiriasilor au determinat oprirea constructiei. "Avem cateva proiecte in asteptare, unde dezvoltarea a fost inceputa inainte de criza. In aceasta situatie avem dezvoltare de retail cu o suprafata inchiriabila totala planificata de 154.000 de metri patrati si dezvoltare de birouri de 87.000 de metri patrati inchiriabili", spune Dumitrescu.

Portofoliul de centre comerciale al Immoeast cuprinde acum proiecte in Arad, Pitesti si Cluj, iar pana la sfarsitul anului austriecii ar urma sa mai intre in proprietatea a doua proiecte finalizate, in Baia Mare si Constanta.

Intr-un stadiu destul de avansat de constructie sunt si doua malluri in Galati si Craiova, iar la stadiul de intentie austriecii au proiecte comerciale si in Targu-Jiu sau Brasov, astfel ca pe termen mediu austriecii ar putea deveni cel mai mare proprietar de centre comerciale.

Pe de alta parte, statutul de cel mai mare proprietar de spatii de birouri din Bucuresti poate provoca multe batai de cap intr-o perioada in care chiriile au scazut cu circa 20-30%, iar gradul de neocupare a crescut spre 15%.

"Cladirile de birouri aflate in locatii foarte bune sunt in totalitate inchiriate sau cu mici spatii disponibile, in timp ce cladirile care nu sunt amplasate central si locatiile greu accesibile au spatii neinchiriate la procentaje semnificative", spun reprezentantii Immoeast, care detin doua cladiri de birouri inclusiv in Pipera-Tunari, zona cu cele mai multe cladiri neocupate.

"Detinem doar cateva cladiri cu pozitionare mai slaba, precum Pipera. Asteptam sa vedem care sunt planurile autoritatilor privind prelungirea metroului in Pipera. Odata cu metroul, aceasta zona ar deveni mai accesibila si, prin urmare, mai usor de inchiriat."