Bursa a atins zone de rezistenta puternice. Sunt semnale de corectii

Autor: Vlad Anastasiu 08.04.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere la nivelul tuturor indicilor din piata, cea mai mare corectie fiind inregistrata de societatile financiare grupate sub BET-FI, care a coborat cu peste 3,1% fata de referinta. Indicele celor mai lichide zece titluri a coborat cu 1,9%, in vreme ce societatile din sectorul energetic au redus cotatia indicelui de profil cu aproape 1%.

Traderii apreciaza ca piata da semnale de scadere in urmatoarea perioada, in conditiile in care ordinele de cumparare nu reusesc sa compenseze marcarile de profit ale investitorilor. Scaderile de ieri vin dupa ce marti piata a inregistrat, de asemenea, corectii semnificative.

"Corectiile din sedintele anterioare cred ca se explica ca un rebound al pietei din zona de rezistenta. SIF-urile spre exemplu au atins o zona de rezistenta foarte puternica, si chiar daca ordinele de cumparare se pastreaza destul de consistente, nu reusesc sa compenseze cu iesirile si marcarile de profit. In plus, se poate vorbi si despre aparitia unei ingrijorari din partea investitorilor", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare corectie au inregistrat-o actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut peste 3,4% fata de referinta, coborand astfel la un pret de 0,85 lei/unitate. In top au urmat scaderile SIF Moldova (SIF2), de 3,3% si SIF Oltenia (SIF5), de 3,1% fata de cotatia de miercuri. Titlurile SIF Oltenia au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de peste 4 mil. lei.

Valoarea transferurilor pe piata de actiuni din sedinta de ieri s-a ridicat la putin peste 8,1 mil. euro, in vreme ce rulajul pe piata de obligatiuni a depasit nivelul de 14,5 mil. euro. Per total, rulajul sedintei de ieri a BVB s-a ridicat la circa 22,9 mil. euro.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit pe scadere in sedinta de ieri, coborand cu 3,1% si respectiv 1,7% fata de cotatia de referinta. Si titlurile Broker Cluj (BRK) au inchis in scadere, cu o corectie de 4,6%.

"Exista in continuare in piata actiuni cu potential de crestere, insa per ansamblu cred ca piata va continua evolutia in scadere inceputa saptamana aceasta. Pe indici, nu cred ca vom vedea o volatiliate prea mare, dar depinde de cat de mult se adanceste sentimentul de teama cu privire la evolutiile externe", a mai spus Muresian.

Actiunile Cemacon Zalau (CEON) au inchis ieri in urcare pentru a treia sedinta consecutiv, actiunile producatorului de materiale de constructii urcand cu aproape 15% fata de cotatia de miercuri. In urcare au inchis si titlurile Armatura Cluj (ARM) si Contor Group Arad (CGC), cu aprecieri de 7,5% si respectiv 6,3%.

"Este prematur sa vorbim daca corectiile din aceste zile se vor amplifica intr-o schimbare de trend. Important este de cum vor evolua pietele externe in urmatoarea perioada. Cred ca investitorii se vor aratat foarte interesati de informatiile care vor veni dinspre mediul macroeconomic, in special cel din zona euro", a mai spus Muresian.

Pe extern, principalele piete bursiere europene evoluau ieri pe minus, cea mai mare scadere fiind inregistrata de piata europeana, redata de indicele CAC 40, care cobora cu 1,5%.

De urmarit astazi