Bursa se listeaza in doua luni

Autor: Andrei Chirileasa 08.04.2010

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se va lista, in circa doua luni, pe propria platforma, a declarat joi directorul general al BVB, Anca Dumitru.

Ieri a fost ultima zi cand firmele de brokeraj interesate sa intermedieze listarea actiunilor BVB puteau achizitiona caietul de sarcini, iar astazi este ultima zi in care acestea pot depune ofertele tehnice si financiare.

"Pana acum, 12 intermediari au cumparat caietul de sarcini", a spus Anca Dumitru.

Conducerea BVB a stabilit ca listarea actiunilor proprii trebuie realizata in termen de 90 de zile de la atribuirea contractului de intermediere, iar unul dintre principalele criterii de selectie este rapiditatea cu care intermediarul isi propune sa realizeze pregatirile de listare.

Bursa de la Bucuresti este evaluata in prezent intre 50 si 80 mil. euro, pe baza ofertelor de cumparare de actiuni existente in piata. Bursa a realizat anul trecut un profit net de 8,3 mil. lei (aproape 2 mil. euro) din care va distribui actionarilor dividende de 7,8 mil. lei (1,9 mil. euro). Bursa are 327 de actionari, cele mai mari pachete fiind detinute de cele circa 70 de firme de brokeraj active pe piata.

Bursa din Sibiu s-a listat deja pe propria piata de actiuni la sfarsitul lunii ianuarie, fiind cotata la 9,6 mil. euro.