Confuzie la Fondul Proprietatea: cand si unde se listeaza?

Autori: Roxana Daniela Pricop , Stefan Musgociu - Mediafax 08.04.2010

Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a declarat ieri ca a obtinut acordul verbal si scris al lui Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, pentru prelistarea Fondului Proprietatea pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al BVB.

Contactati de Ziarul Financiar pentru a comenta declaratia oficialului BVB, reprezentantii companiei Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), nu au confirmat informatiile, declarand ca vor reveni cu clarificari. Mai mult, prezent la Bucuresti pe 25 martie, Mark Mobius s-a angajat sa listeze Fondul Proprietatea la BVB in luna septembrie, declarandu-se impotriva listarii Fondului pe un alt sistemul alternativ de tranzactionare - ROTC - proiect propus de Asociatia Brokerilor.

Deocamdata, actiunile fondului continua sa se tranzactioneze prin mica publicitate, iar pe Bursa din Viena exista doua instrumente derivate (warrant) listate de Wood&Company si UniCredit Bank Austria care ofera o cotatie mai transparenta a titlurilor fondului. Cu o valoare de piata care se apropie in prezent de 2 miliarde de euro, Fondul Proprietatea este principala miza pentru Bursa de Valori anul acesta, iar listarea fondului ar aduce o crestere a lichiditatii pe Bursa.

Proiectul ATS apartine Bursei si nu a primit inca autorizatia de functionare de la arbitrul pietei de capital. Pe sistemul alternativ al BVB vor fi transferate actiunile companiilor care nu sunt listate pe o piata reglementata. Acesta este destinat companiilor care nu indeplinesc criteriile minime pentru listarea pe piata reglementata a BVB, fie ca functioneaza de mai putin de trei ani, au un free-float mai redus de 25% sau au un capital sub un milion de euro.

"M-a surprins declaratia directorului general al Bursei despre prelistarea Fondului pe ATS. Este pentru prima oara cand aud despre acest lucru", a spus Corin Trandafir, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea. El reprezinta interesele mostenitorilor familiilor Malaxa si Auschnit, cei mai importanti actionari privati ai FP.

Anca Dumitru a mai spus ca din punct de vedere tehnic prelistarea se poate realiza imediat dupa autorizarea sistemului alternativ de tranzactionare de catre CNVM.

Pentru ca listarea la BVB sa fie posibila, Fondul Proprietatea trebuie sa fie inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), proces aflat in plina desfasurare. Potrivit lui Corin Trandafir, "inregistrarea la CNVM urmeaza sa fie realizata pana la 1 mai, prospectul fiind deja in curs de redactare. Speram ca prospectul de emisiune sa fie finalizat pana la sfarsitul acestei luni".

Alaturi de listarea la Bursa, un alt eveniment asteptat indelung de cei peste 3.000 de actionari ai Fondului este distribuirea dividendelor aferente rezultatelor financiare inregistrate in 2008 si 2009, proces blocat de un pachet de circa 500 mil.actiuni ramase neplatite de Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al Fondului, la capitalul social. Cele peste 500 mil. actiuni urmeaza a fi "sterse"din capitalul social, participatia Finantelor reducandu-se astfel cu circa 3%. Decizia de anulare a pachetului de actiuni se afla in prezent pe masa Guvernului sub forma unui amendament adus la Ordonanta 81 din 2007. Fondul a incheiat anul 2009 cu un profit net record de 730 mil. lei, iar 2008 cu un castig net de 467 mil. lei

"Pentru cei doi ani, 2008 si 2009, Fondul ar putea distribui un dividend, in valoare cumulata de 0,04 lei/actiune, daca este sa luam in calcul ca Fondul trebuie sa distribuie cel putin 50% din profit. Acest lucru va fi posibil dupa modificarea Ordonantei 81 din 2007. Ordonanta se afla in prezent la Guvern unde asteapta aprobare", a conchis Trandafir.