Crestere timida a productiei industriale in luna februarie, de numai 1,4%

Autor: Claudia Medrega 08.04.2010

Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, corelat cu evolutia Produsului Intern Brut, a ramas in teritoriul pozitiv in februarie in termeni anuali, insa ritmul anual de crestere a incetinit, iar fata de prima luna a anului chiar a fost scadere.



Productia industriala a crescut in februarie cu 1,4%, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de ianuarie insa productia industriala a inregistrat o scadere de 2,5%.

Dupa ce in decembrie 2009 si ianuarie 2010 au fost raportate cresteri de peste 7%, in termeni anuali, ritmul de crestere a productiei industriale s-a temperat semnificativ in februarie.

Evolutia pozitiva a industriei din ultimele patru luni este considerata una dintre sperantele iesirii din criza si revenirii economiei in zona pozitiva.

Cresterea usoara a productiei industriale din februarie s-a datorat in principal productiei si furnizarii de energie electrica, termica si gaze (+13,1%) si industriei prelucratoare (+0,2%). Industria extractiva a avut o influenta nefavorabila, inregistrand o scadere de 9%.

"Atat industria bunurilor de folosinta indelungata, cat si cea a bunurilor de uz curent s-au comprimat cu peste 12% dovedind ca cererea interna este in continuare slaba", a comentat Eugen Sinca, analist al BCR. Pe de alta parte, in industria bunurilor de capital (+12,2%) si industria energetica (+4,6%) au fost raportate cresteri.

"Comenzile noi pentru industria prelucratoare au crescut cu 11% ajutate in special de cele din industria bunurilor de capital. Lansarea noului SUV Dacia si majorarea productiei zilnice la 1.350 de vehicule, cele mai multe livrate la export, sunt de natura sa sprijine evolutia industriei auto in lunile urmatoare", a adaugat Sinca

In perioada ianuarie-februarie, productia industriala a crescut cu 3,6% comparativ cu acelasi interval din anul precedent (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate), datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica, termica si gaze (+14,9%) si de industria prelucratoare (+3,1%). Industria extractiva a scazut cu 10,7%.

Bazandu-se in special pe modul in care a evoluat productia industriala in ultimele luni, politicienii au inceput sa transmita o serie de mesaje optimiste ca relansarea economica este aproape. Insa desi cresterea economica era asteptata chiar din ultimul trimestru al anului trecut, orizontul de asteptare s-a mutat pentru perioada urmatoare.

"Conform celor mai recente date statistice, cresterea economica din primul trimestru al anului 2010 ar putea fi negativa. Cererea externa din zona euro a fost pana in prezent un element cheie care a atenuat amploarea declinului economic, dar se pare ca piata interna isi va reveni numai gradual", apreciaza analistul BCR.

Productia industriala a fost primul indicator care a inceput sa scada din toamna anului 2008, inregistrand o scadere de -0,3% in octombrie, dupa o crestere medie de 6% in lunile anterioare. Au urmat caderi de cate 13% in primele doua luni ale anului 2009, acestea reprezentand cele mai scazute valori ale productiei industriale de dupa 1998.

Evolutie sub asteptari in industrie