Angajatii pe baza de CV catre cei „pe pile” de la stat: Cat sa va mai ducem in spate?

Autor: Sorin Pâslaru 09.04.2010

Exista opinia ca relansarea economica sta in taierea cheltuielilor cu salariile de la stat, dar problema reala este de fapt nivelul de competenta tot mai redus al celor care administreaza banii publici din cauza lipsei de transparenta la angajare.

Romania se imparte in doua: intre oamenii care au fost angajati cu CV, pe baza de concurs, majoritari in companii private si cei angajati pe baza de tata-mama-nasul-seful-de-partid, majoritari la stat, iar angajatii cu CV ii duc in spate pe ceilalti.

Absorbtia redusa a fondurilor comunitare, banii risipiti pe infrastructura sau scaderea economiei sunt chestiuni grave. Dar inundarea zi de zi a sectorului public cu oameni a caror principala preocupare este acumularea de bani in conturile personale si nu viata comunitatii este ceea ce scufunda Romania zi de zi.

Sectorul privat, companiile si salariatii, platesc anual taxe si contributii sociale de 40 de miliarde de euro care merg pe salariile bugetarilor, pe investitii si pe achizitii de bunuri si servicii. Sunt bani destui pentru a construi in Romania, de doua ori mai multi decat acum cinci ani spre exemplu. Insa cine sa urmareasca eficienta cheltuirii acestora, daca aproape toti cei care sunt platiti sa o faca vin in pozitii publice cu alte scopuri?

Situatia este simpla. Fiecare institutie publica din Romania ar trebui in primul rand sa fie obligata sa publice pe site numele si functiile tuturor celor care lucreaza in aceasta institutie, precum si veniturile aferente anului anterior. Acestea sunt oricum, pentru majoritatea, cuprinse in declaratiile de avere.

Pasul II este ca site-ul fiecarei institutii publice sa aiba o sectiune de angajari unde institutia sa fie obligata sa puna toate anunturile de angajare, cu 30 de zile inainte de concurs.

Pasul III este ca toate aceste anunturi de angajare sa fie colectate pe un site special de genul e-licitatie, unde oricine este interesat sa spunem de un job la Inspectia Muncii Focsani, Prefectura Bucuresti, Spitalul Judetean din Constanta sau Ambasada Romaniei in Turcia sa poata aplica.

Este asa de complicat? "Nu este, dar nimeni nu vrea asta", spune in anonimat unul dintre consilierii primului-ministru.

Sigur, se poate pune intrebarea - dar cine va decide castigatorii concursurilor de angajare, nu tot cei de acum?

Se poate prevedea ca din comisiile de angajare sa faca parte inclusiv reprezentanti ai Comisiei Europene, dar simpla transparenta a angajarilor inseamna increderea in fortele pietei.

Cine va sti ca este un post liber intr-un minister va aplica si va face presiuni pentru o competitie corecta. Tot ce inseamna companie de stat sau institutie de stat trebuie sa scoata la concurs pozitiile, inclusiv sofer, secretara sau expert in politici publice. Nu se poate? Exista institutii publice unde se intra prin concurs in Romania. De exemplu, puterea institutionala a Bancii Nationale consta in primul rand in faptul ca este printre putinele organizatii publice care au facut si fac selectia personalului in principal pe baza de concurs.

Are cineva puterea sa faca o astfel de regula in Romania? Daca nu, o sa ne tot intrebam in fiecare an de ce sunt strazile bombardate sau se prabusesc spitalele. Chiar si daca va veni relansarea economica si bani mai multi la buget, rezultate nu vor fi. Nu are cine sa le aduca. Banii vor fi cheltuiti degeaba.