Analistii: Nu sunt semnale de schimbare de trend pe Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 11.04.2010

Analistii sunt de parere ca Bursa pastreaza trendul de crestere, iar corectiile de saptamana trecuta au fost doar marcari de profit, si nu semnale ca Bursa isi schimba directia. In plus, optimismul investitorilor autohtoni incepe sa aiba sustinere din partea pietelor externe, care continua sa inregistreze cresteri si ating noi maxime. "Trendul crescator pe termen mediu se pastreaza. Nu sunt semnale de schimbare a trendului pe Bursa. Corectiile de la mijlocul saptamanii trecute le putem considera marcari de profit", a explicat Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere Brokeri din Cluj. Bursa locala a inchis sedinta de vineri in crestere, indicele principal, BET, inregistrand o apreciere de 1,5%, in timp ce societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au urcat cu 1,3% fata de referinta. Cea mai mare apreciere din grupa au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu aproape 2% fata de referinta.

"Evolutia pozitiva a fost sustinuta vineri in principal de pietele externe, pe fondul asteptarilor optimiste ale raportarilor financiare in Statele Unite. O astfel de evolutie ar putea urca piata locala la noi praguri de rezistenta, la 6.400 de puncte pe BET si 36.000 de puncte de BET-FI", a adaugat Alexa. In prezent, indicele BET are o valoare de 6.100 de puncte, iar BET-FI a inchis sedinta de vineri la 32.500 de puncte.

Si titlurile bancare au reusit sa inchida sedinta de vineri in urcare, cu un avans de 0,4% pe actiunile Bancii Transilvania (TLV) si respectiv 2,6% pe titlurile BRD. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat cea mai mare apreciere din sectorul bancar, de aproape 3,4% fata de referinta.

O crestere similara au inregistrat si titlurile Transelectrica (TEL), care au urcat cu peste 4,5%, depasind astfel pretul de 20 lei/unitate. Si actiunile Transgaz (TGN) au inchis in urcare, cu un avans de 1,2% fata de referinta, pana la nivelul de 253,6 lei/titlu.

"Tendinta crescatoare a Bursei va atrage mai multi investitori in piata si implicit va duce la o crestere a lichiditatii. Exista optimism in piata, in conditiile in care investitorii n-au reactionat negativ la retrogradarea ratingului Greciei de catre Moody's. In plus, exista si pe plan intern prognoze optimiste cu privire la cresterea economica. Toate acestea ar putea atrage in piata si investitorii mai precauti, care au preferat sa astepte pana acum", a mai spus Alexa.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de vineri s-a ridicat la peste 7,5 mil. euro, cea mai mare parte din transferuri fiind efectuate pe piata principala de actiuni. Cel mai mare rulaj din piata l-au inregistrat titlurile OMV Petrom (SNP), de aproape un mil. euro. Titlurile companiei petroliere au inchis in urcare, cu un avans de doar 0,4% fata de referinta.

"Este posibil sa asistam la o crestere a lichiditatii si pe perioada desfasurarii adunarilor generale, in conditiile in care unele titluri vor fi sistate de la tranzactionare si odata cu revenirea lor pe piata sa vedem intrari ceva mai insemnate la cumparare", a incheiat Alexa.

Saptamana aceasta companiile Aerostar Bacau (ARS), Comelf Bistrita (CMF), Remedia Deva (RMAH) si Alumil Slobozia (ALU) urmeaza sa desfasoare adunarile generale.

De urmarit astazi