Si clientii cu ipotecare incep sa le dea batai de cap bancherilor

Autor: Ciprian Botea 11.04.2010

Clientii care au luat credite ipotecare si care pana acum se straduiau sa-si plateasca ratele pentru a nu-si pierde casele incep sa aiba probleme cu plata ratelor lunare, fenomen reflectat de avansul mai accentuat al restantelor la imprumuturile in valuta si de cresterea restantei medii.

De exemplu, restanta medie la creditele contractate de persoanele fizice a ajuns in februarie la 3.360 de lei (820 de euro), in crestere cu aproximativ 250 de lei fata de luna anterioara si aproape dublu fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele BNR.

In acelasi timp, ritmul de crestere a restantelor in valuta a accelerat in ultimele luni, in februarie intarzierile mai mari de 30 de zile la plata creditelor in euro ajungand la 1,13 miliarde de lei (275 mil. euro), cu 10,6% mai mult decat in luna anterioara.

"Probabil ca avansul mai accentuat al restantelor pentru creditele in valuta provine mai ales din intarzierea la plata pentru credite ipotecare, care sunt contractate mai ales in moneda straina si care, fiind de valori mai mari, se reflecta in cresteri de mai mare amploare a volumului restantelor", comenteaza Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Probleme in crestere cu portofoliile de credite ipotecare sunt indicate si de numarul din ce in ce mai mare de anunturi de licitatii pentru executarea silita a imobilelor pe care bancile vor sa le recupereze de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele. De exemplu,

Raiffeisen incearca sa vanda 70 de case si terenuri executate silit doar luna aceasta, iar BCR a programat deja tot atatea licitatii in aprilie si mai.

Totusi, cresterea restantelor la valuta vine in contextul in care clientilor le este chiar mai usor sa-si plateasca ratele decat in urma cu un an, ca urmare a aprecierii leului in fata monedei unice europene.

Majoritatea intarzierilor la plata sunt consemnate in continuare in cazul creditelor in lei, care sunt in cea mare parte imprumuturi de consum fara garantii. Creditele de consum reprezinta circa 80% din totalul sumelor restante, avand in vedere ca pe acest segment s-a resimtit mult mai repede cresterea somajului si scaderea venitului disponibil al populatiei.

In februarie, restantele mai mari de 90 de zile ale populatiei au ajuns la 2,58 miliarde de lei (630 mil. euro), in conditiile in care valoarea totala a intarzierilor la plata era de 3,46 miliarde de lei. Intarzierile mai mari de 90 de zile sunt incadrate, potrivit normelor BNR, in categoria pierdere si sunt provizionate integral de catre banci.

Analistii spun ca este de asteptat ca anul acesta portofoliile de credit ale bancilor sa continue sa se inrautateasca, o ameliorare a situatiei urmand sa aiba loc abia din 2011. Rata riscului de credit ajungea in februarie la 16,6%, iar prognoza UniCredit indica un nivel de 17,8% pana la finalul anului.