Sfat pentru tineri: daca nu va gasiti un job in facultate, implicati-va in ONG-uri. Veti fi pe lista scurta cand se vor face angajari

Autor: Adelina Mihai 12.04.2010

Tinerii care vor sa isi gaseasca un loc de munca dupa absolvirea facultatii ar trebui sa incerce sa se implice in actiuni de voluntariat sau in ONG-uri, experienta care ii va duce pe listele scurte ale companiilor care inca mai fac angajari.



"Tinerii care au inteles ce schimbari majore s-au petrecut in mediul de business si care incearca sa cunoasca companiile prin actiuni de voluntariat si internship-uri sau care se implica in ONG-uri studentesti au mai multe sanse de angajare dupa absolvire, iar atunci cand isi negociaza pachetele de beneficii sunt mai realisti. Daca isi imagineaza ca depunerea unui CV intr-o baza de date le da suficienta valoare incat sa ceara salariile si bonusurile oferite acum doi ani, gresesc, pentru ca se autoexclud", este de parere Mihaela Feodorof, managing partner al companiei de consultanta Yourway Counseling.

Feodorof a lucrat timp de 16 ani in cadrul BRD- Groupe Société Générale, unde a coordonat activitatea de recrutare si gestiunea talentelor in ultimii cinci ani.

Angajatorii cauta in continuare candidati tineri, cu potential de dezvoltare si care au disponibilitatea de a invata si de a creste in companie. "Orice angajator trebuie sa fie suficient de transparent in ceea ce priveste comunicarea in cadrul companiei, in asa fel incat nou-venitii sa nu isi imagineze ca vremurile care au fost se vor mai intoarce", a mai spus Feodorof.

Si promovarile interne se faceau mai usor in perioada de dinainte de criza, insa nu neaparat din cauza ca proaspetii absolventi erau mai bine pregatiti, ci pentru ca nevoile companiei erau mai diversificate, iar toti cei care erau pregatiti sa accepte un post mai bun erau pusi "intr-un exercitiu de forta" si ajutati sa se descurce.

"De acum incolo va exista o adaptabilitate din ambele sensuri: atat din partea companiei, cat si din partea tinerilor. Totusi, teoria spune ca un parcurs de minimum trei ani pe un post sau pe un anumit domeniu este destul de concludent pentru ca angajatii sa accepte o treapta superioara, pentru ca si compania se dezvolta, dar si indivizii se maturizeaza profesional", mai spune Feodorof.

Nu de aceeasi parere este insa si Sergiu S., 24 de ani, manager la o filiala locala a unei firme de recrutare, care spune ca, de regula, tinerii care au facut actiuni de voluntariat si care nu au experienta de lucru sunt mai putin interesati de dezvoltarea profesionala.

"Actiunile de voluntariat nu au nicio relevanta la recrutare. Daca primul lucru care ii intereseaza la interviu este salariul sau zilele libere, este clar ca nu sunt interesati de jobul respectiv, oricat de «dedicat ar fi fost in activitatile din care nu au avut beneficii materiale", spune el. Scoala nu ii pregateste pe studenti pentru piata muncii. Un procent de 56% din angajatorii din Romania spun ca pregatirea absolventilor de facultate trebuie completata si adauga ca sunt nevoiti sa le ofere cursuri de formare profesionala, arata un studiu recent realizat de Agentia Nationala pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), singura institutie din Romania care poate oferi acreditare universitatilor.

"Tinerii absolventi nu sunt suficient de pregatiti sa lucreze intr-un mediu de lucru competitiv. Facem traininguri specifice fiecarei functii in parte, insa durata programelor de instruire este mai mare pentru proaspetii absolventi de facultate. Nu stiu daca tot ceea ce ar trebui sa stie ar trebui sa invete in scoala, insa exista studenti care au dificultati si la partea tehnica", sustine Cosmin Ciobanu, directorul de resurse umane al UTI Grup, care produce solutii IT, de securitate, instalatii electrice si sisteme militare.

Cele 13 companii din grup au in total 5.400 de angajati. Perceptia angajatorilor este diferita fata de cea a profesorilor, intrucat un procent de 90% din cadrele didactice care au participat la studiu spun ca universitatea in care predau ii pregateste pe studenti pentru piata muncii.

In Romania exista in prezent 1,2 milioane de studenti si 112 de universitati de stat si private, din care 89 sunt acreditate, restul avand autorizatie provizorie de functionare. Dintre acestea, la stat sunt 56 de institutii de invatamant superior, toate acreditate.