Cel mai mare salariu din industria medicala: 24.000 de euro net pe luna

Autor: Ioana David 11.04.2010
  • Robert Popescu, CEO al A&D Pharma, si-a dublat salariul in 2009
  • Grupul A&D Pharma are afaceri de 500 mil. euro, cu 100% mai mult fata de 2005
  • Vanzarile de medicamente si bugetul casei de sanatate s-au dublat in ultimii 4 ani.


Industria de sanatate, care are cele mai mari plangeri la adresa statului, este de fapt unul dintre castigatorii crizei economice si sectorul cu cel mai puternic avant din ultimii cinci ani, atat vanzarile de medicamente, cat si bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate dublandu-se in aceasta perioada.

Date recente arata ca Robert Popescu, CEO al grupului A&D Pharma, cel mai mare jucator din industria locala de medicamente, a avut anul trecut un castig brut de 406.000 de euro, adica aproape 24.000 de euro net lunar, cel mai mare salariu facut public al unui executiv roman si probabil cel mai mare salariu din industria de sanatate tinand cont de marimea companiei.

Salariul sau a fost facut public pe Bursa din Londra, unde firma este listata. Remuneratia lui Popescu a fost dubla fata de 2008 si vine in conditiile in care A&D Pharma si-a majorat usor cifra de afaceri, pana la 514 mil euro, chiar daca economia a avut un an extrem de dificil. "Este un salariu mare. Chiar daca mai sunt astfel de salarii la nivel executiv, ele sunt putine ca numar si sunt foarte apropiate de aceasta suma (24.000 euro - n.r.)", spune George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata. Este pentru al doilea an in care grupul A&D Pharma publica salariile membrilor comitetului director, dupa ce in 2007 a avut un raport similar. La acea vreme, CEO al grupului era Dragos Dinu care a castigat 315.000 euro anual, adica cu 22% mai putin. Spre comparatie, sefii bancilor mari din sistem au salarii fixe lunare de 20.000 - 25.000 de euro, insa bonusurile variabile pot dubla aceasta suma, astfel incat veniturile totale ajung si la 40.000 - 50.000 de euro, potrivit informatiilor din piata. In sistemul public, cei mai bine platiti oameni din sanatate, ministrul de profil si presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), care administreaza fonduri de circa 5 mld. euro, castiga 1.200 de euro lunar, respectiv 1.100 de euro net.

A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic local, cu afaceri de 514 mil. euro anul trecut, iar mai bine de jumatate din afacerile retelei de farmacii Sensiblu pe care o opereaza sunt cu medicamente compensate. Businessul A&D Pharma a crescut de la 100 mil. euro la 500 mil. euro intr-un interval de sase ani.