Polonia in doliu: Cine se lupta pentru sefia bancii centrale

Autor: Andreea Neferu 12.04.2010

Banca centrala a Poloniei are deocamdata un viitor incert, in conditiile in care guvernatorul Slawomir Skrzypek si-a pierdut viata in urma tragicului accident aviatic de la sfarsitul saptamanii trecute. Skrzypek se afla la jumatatea mandatului sau de sase ani, iar atributiile sale au fost preluate temporar de viceguvernatorul Piotr Wiesiolek, insa nu este clar cine va fi urmatorul guvernator, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Analistii vehiculeaza cinci nume, printre care si cel al actualului ministru de finante Jacek Rostowski, extrem de respectat pentru modul in care a gestionat criza in Polonia, sau cel al lui Leszek Balcerowicz, care a fost guvernator al bancii in perioada 2001-2007.

Skrzypek era perceput ca fiind unul dintre putinii eurosceptici din Polonia, alaturi de fostul presedinte Kaczynski, si a fost reticent in legatura cu fixarea unui termen exact de adoptare a monedei euro. La polul opus, guvernul de centru-dreapta condus de Donald Tusk vrea sa introduca euro in 2015, iar actualul presedinte interimar Komorowski este asteptat sa numeasca in functia de guvernator al bancii centrale un sustinator al uniunii monetare. Totodata, succesorul lui Skrzypek ar putea lasa garda jos in ceea ce priveste extinderea unei linii flexibile de creditare din partea FMI, ce a fost deschisa anul trecut si expira in mai.

Constitutia poloneza stipuleaza ca guvernatorul bancii centrale trebuie numit de presedinte pentru un mandat de sase ani, iar candidatura sa trebuie aprobata si de Parlament. Decesul lui Kaczynski complica procesul de alegere a unui nou guvernator, iar legislatia nu precizeaza clar daca cel care asigura interimatul poate numi pe cineva in functie inainte de anuntarea datei la care vor avea loc alegerile prezidentiale.