Fostii sefi ai arbitrului telecom despre reinnoirea licentelor Orange si Vodafone: Nu poate fi gratis

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 13.04.2010

Ion Smeeianu, Dan Georgescu si Liviu Nistoran propun statului sa ceara taxe intre 1 si 28 milioane de euro pentru licentele pe baza carora cei doi operatori ofera servicii de comunicatii in Romania.



Orange si Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala, trebuie sa fie obligati de stat sa plateasca o taxa de ordinul milioanelor de euro pentru reinnoirea licentelor GSM care expira anul viitor, au spus pentru ZF Ion Smeeianu, Dan Georgescu si Liviu Nistoran, fostii presedinti ai Autoritatii de Reglementare in Comunicatii - institutia care stabileste regulile de pe piata locala de comunicatii.

Licentele de telefonie mobila GSM ale Orange si Vodafone, pe care cele doua companii le-au castigat in anul 1996, platind fiecare cate 75 de milioane de dolari, expira in decembrie 2011 - iar statul si operatorii trebuie sa ajunga in acest an la un acord in ceea ce priveste termenii reinnoirii. Institutiile implicate in acest proces sunt Guvernul si arbitrul telecom.

Pana la a ajunge in faza in care sa calculeze cat sa ceara de la Orange si Vodafone, reprezentantii statului roman inca isi pun problema daca exista baza legala pentru a percepe o noua taxa si cum ar trebui sa se numeasca ea.

Nici nu se pune problema ca statul sa nu incaseze nimic din prelungirea celor doua licente GSM, spun fostii presedinti ai arbitrului telecom.

"Incadrarea acestei obligatii de plata este incerta. Ea poate fi considerata: taxa de prelungire licenta, taxa de licenta, taxa eliberare spectru", admite neclaritatea Ion Smeeianu, care a fost presedinte al arbitrului telecom in perioada 2002-2005, adaugand insa ca operatorii trebuie sa plateasca "ceva".

"Consider ca operatorii trebuie sa plateasca o taxa de licenta pentru reinnoirea licentelor GSM", spune si Dan Georgescu, seful institutiei in perioada 2005-2008. "Nu ar trebui sa mai plateasca o taxa de licenta, ci o taxa administrativa de prelungire a valabilitatii licentei", precizeaza si Liviu Nistoran - presedintele cu cel mai scurt mandat la varful arbitrului telecom (august 2008-martie 2009).

Insa daca este clar ca statul trebuie sa ceara bani de la Orange si Vodafone pentru prelungirea licentelor GSM, cat ar trebui sa fie valoarea taxei? 75 de milioane de dolari cat in 1996?

Un milion de euro - cat a platit Romtelecom, spun reprezentantii Vodafone. Va stabili Guvernul, spune Catalin Marinescu, presedinte al arbitrului telecom din martie 2009.

Opiniile sunt diferite si in randul fostilor presedinti ai autoritatii de reglementare in comunicatii, care sunt de acord doar asupra faptului ca trebuie platita o taxa.

"Cred ca o limita minima de un milion de euro este suficienta pentru acordarea acestor licente", spune Ion Smeeianu, precizand insa ca odata cu suma minima operatorilor trebuie sa li se impuna si anumite obiective economice si sociale. "Aceasta limita de un milion de euro acopera riscul scazut de neincasare de profit de catre stat pe perioada relicentiata, protejeaza statul de o eventuala acuzatie de discriminare, marcheaza valoarea economica a resursei limitate alocate si permite statului o lejeritate suficienta de negociere a conditiilor de relicentiere (acoperirea cu semnal a zonelor albe, valoarea investitiilor, pastrarea locurilor de munca, coparticiparea operatorilor la programe de sustinere a zonelor si categoriilor sociale defavorizate)", explica Smeeianu.

Dan Georgescu, care spune ca statul trebuie sa ia in calcul si profitul net de 2,5 mld. euro realizat de Orange si Vodafone in Romania in perioada 2005-2008, propune o taxa reprezentand 50% din valoarea platita in 1996.

"Pentru stabilirea nivelului taxei trebuie luata in considerare profitabilitatea operatorilor, dar si nivelul investitiilor viitoare. Mai trebuie avut in vedere si faptul ca, dupa 2012, ar putea fi acordate licentele pentru servicii 4G si poate atunci o taxa mai mica ar facilita investitiile in noile retele", spune Dan Georgescu. "Ca opinie personala as sustine plata unei taxe de 50% din valoarea initiala, dar documentarea privind procedurile din alte tari europene este de dorit. S-a platit initial suma de 50 de milioane de dolari pentru 10 ani si ulterior 25 pentru inca cinci ani. Deci daca se vor prelungi licentele cu 15 ani ar fi vorba de 50% din 75 de milioane de dolari", spune Georgescu, adaugand ca baza legala exista. "Noua legislatie in domeniu permite statului roman sa stabileasca prin hotarare de guvern taxa de licenta. Dreptul de prelungire a licentelor prevazut initial nu exclude posibilitatea platii unei taxe de licenta corespunzatoare unei noi perioade de 10-15 ani".

Liviu Nistoran sustine de asemenea plata unei taxe, insa propune o alta valoare fata de predecesorii sai. "Taxa administrativa de prelungire a valabilitatii licentei ar trebui sa fie intre 5 si 10% din taxa initiala de licenta, fara costul eliberarii benzii, respectiv 2,5 pana la 5 milioane de dolari. Orice incarcare a costurilor de capital ale operatorilor se reflecta insa in pretul final catre utilizatori. Tinand cont de acest lucru as merge pe o varianta minimala, respectiv 2 milioane de euro pentru fiecare operator".

Toate aceste puncte de vedere urmeaza insa sa treaca prin "filtrul" Ministerul Finantelor, care va trebui sa avizeze decizia Guvernului in ce priveste prelungirea licentelor GSM pentru Orange si Vodafone. Finantele insista de regula pentru tarife mai mari, care sa asigure venituri la buget.

Guvernul si Autoritatea de Reglementare in Comunicatii isi propun sa ia o decizie in ce priveste licentele GSM pana la finele acestui an.