Mai au resurse de crestere actiunile Condmag Brasov cand compania isi bugeteaza stagnare?

Autor: Adrian Cojocar 12.04.2010

Constructorul de magistrale Condmag Brasov (COMI), controlat de omul de afaceri Gheorghe Calburean, si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 238,5 mil. lei (circa 57,7 mil. euro), cu 2,3% peste nivelul realizat in 2009. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat anul trecut cu 56%, la 226,8 mil. lei (53,4 mil. euro).

Conducerea Condmag previzioneaza ca va realiza in 2010 un profit net de 18,2 mil. lei (4,4 mil. euro) similar cu cel obtinut anul trecut, nivel la care actiunile companiei sunt evaluate pe Bursa la un PER (pret raportat la profit/actiune - n.red.) de 11,8. Castigul realizat de firma in 2009 a fost propus pentru repartizare la dispozitia societatii, dat fiind volumul mare de investitii planificat in acest an.

Actiunile Condmag au crescut cu 300% in ultimul an (12 aprilie 2009 -12 aprilie 2010) aducand investitorilor cel mai mare castig dintre actiunile de pe Bursa. De la inceputul anului, actiunile au urcat cu 40%, fiind introduse recent in indicele BET.

"Pe termen scurt actiunile Condmag si-au epuizat o buna parte din potentialul de crestere, in conditiile mentinerii unui context pozitiv pe burse urmand a avea o evolutie similara sau usor mai buna in comparatie cu celelalte societati din cosul indicelui BET. Prin prisma conturarii proiectului Nabucco, prin prisma cresterii nevoii de dezvoltare a infrastructurii Romgaz si Transgaz si pozitiei bune ocupate in domeniul sau de activitate, Condmag ramane o companie interesanta pe termen mediu si lung", spune Andreea Gheorghe, sefa departamentului de analiza din cadrul Intercapital Invest.

Compania a anuntat in urma cu cateva saptamani ca a castigat un contract pentru repararea unei conducte de gaze apartinand principalului sau client, Transgaz Medias (TGN), valoarea acestuia ridicandu-se la 28 de milioane de lei (6,8 milioane de euro, cu tot cu TVA).

Pentru acest an, Condmag are un buget de investitii in valoare de 50,8 milioane de lei (11 milioane de euro), dublu fata de cel de anul trecut, destinat achizitiei de utilaje care sa ridice productivitatea la montajul conductelor de gaze. Investitiile vor fi finantate prin surse proprii cu suma de 30,4 milioane de lei (7,2 milioane de euro) si respectiv surse atrase in valoare de 20,4 milioane de lei (4,8 milioane de euro) la care se are in vedere atragerea de finantari prin fonduri europene nerambursabile.

Printre obiectivele Condmag din acest an se mai numara continuarea reducerii costurilor inceputa in anii precedenti.

Calburean declara la finele anului precedent ca vrea sa castige lucrarile pentru construirea gazoductului Nabucco si intentioneaza sa gestioneze proiectul de pe teritoriul Romaniei in calitate de antreprenor general. Condmag este cel mai mare constructor de magistrale autohton, cu o cota de circa 33% in 2009.