Brokerii: Bursa pare ca s-a inscris intr-un nou palier orizontal

Autor: Vlad Anastasiu 12.04.2010

Bursa de la Bucuresti a redus din volatilitate in sedinta de ieri, variatiile la nivelul indicilor fiind cuprinse intre minus 0,9% pe BET si plus 0,3% pe BET-FI, indicatorul care grupeaza cele cinci societati financiare. Si lichiditatea s-a redus fata de sedinta de vineri, valoarea transferurilor din sedinta de ieri ridicandu-se la aproape 6 mil. euro pe piata principala de actiuni. Rulajul total s-a ridicat la 6,6 mil. euro.

"Evolutia de astazi (ieri - n.a) vine dupa sedintele de aprecieri ceva mai mari cu volume in crestere de saptamana trecuta, iar reducerea volatilitatii cred ca se explica printr-o noua perioada de asteptare din partea investitorilor. De asemenea s-a observat si o recorelare mai puternica cu externul, in conditiile in care Bursa a deschis pe plus, si a revenit pe scadere la inchidere, la fel ca principalele piete externe", a explicat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Broker din Cluj.

Evolutia pozitiva a BET-FI a fost sustinuta in principal de aprecierea titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu aproape 1,6% fata de cotatia de vineri. Restul SIF-urilor au inchis in stationare, mai putin actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 0,6% fata de referinta, la pretul de 0,855 lei/titlu.

Si titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit pe minus, cu corectii de 0,4% si respectiv 2,5% fata de cotatia de vineri.

"Ramane de vazut cat va dura aceasta perioada de asteptare si pe ce directie se va inscrie Bursa, daca va intra pe distributie sau acumulare. In aceasta perioada, evolutia va fi data in principal de pietele externe", a adaugat Moldovan.

Combinatele chimice prezente pe Bursa, Amonil Slobozia (AMO) si Azomures Tg. Mures (AZO), au inregistrat ieri unele dintre cele mai mari aprecieri de 5,5% si respectiv 7%. In urcare au inchis si actiunile Broker (BRK), care s-au apreciat cu peste 4,8%, urcand astfel aproape de pretul de 0,4 lei/actiune.

"E greu de anticipat insa cat de stransa va fi corelatia cu pietele internationale, in conditiile in care pe plan local sunt asteptate unele evenimente care ar putea duce la decorelari, precum AGA la SIF-uri sau reluarea discutiilor in Parlament cu privire la majorarea pragului de detinere la societatile financiare", a mai spus Moldovan.

Titlurile Siretul Pascani (SRT), Zimtub Zimnicea (ZIM), Sinteza Oradea (STZ) si Aerostar Bacau (ARS) au inchis sedinta de ieri aproape de variatia maxima admisa de 15%. La polul opus s-au situat actiunile Cemacon Zalau (CEON), Contor Group Arad (CGC) si Titan Bucuresti (MPN), care au coborat cu 7% fiecare, inregistrand astfel cele mai mari corectii din piata.

"Chiar daca piata va intra intr-o perioada de asteptare, cred ca lichiditatea se va mentine la nivelurile actuale. Nu ma astept la o scadere semnificativa a rulajelor in piata", a incheiat Moldovan.

Principalele piete europene inregistrau ieri scaderi, insa intr-un ritm redus, cea mai mare corectie fiind de doar 0,15% pe indicele francez CAC 40. Indicele paneuropean, Euro Stoxx 50 evolua pe plus aproape de inchidere, cu o apreciere de 0,1% fata de cotatia de vineri. Si piata americana deschidea pe plus, indicele Dow Jones urcand cu aproape 0,2% in debutul sedintei de ieri.

De urmarit astazi