Cine sunt oamenii care au pe mana fonduri europene de peste 19 mld. euro

Autor: Adriana Rosoga 12.04.2010

Ati auzit de Catalina Melita, Gabriel Friptu, Cristina Zevedei, Ruxandra Popovici, Livia Chirita, Serban Cucu, Doina Frant? Probabil ca nu. Ei sunt mai putin cunoscuti decat ministrii Radu Berceanu sau Adriean Videanu, insa in mainile lor si a peste 1.300 de angajati pe care ii au in subordine sta atragerea a peste 19 mld. euro fonduri europene structurale pe care Romania le are alocate pana in 2013. Aproape 17.000 de proiecte depuse de autoritati si firme pentru obtinerea de finantare de la UE pe cele sapte programe structurale asteapta semnatura lor.



De evaluarea, aprobarea si contractarea proiectelor se ocupa 1.350 de angajati din autoritatile care gestioneaza fonduri europene (autoritatile de management si organismele intermediare), iar o parte dintre acestia lucreaza si in implementarea proiectelor din etapa de preaderare pentru programele Phare si ISPA, potrivit reprezentantilor Ministerului de Finante.

Pana la sfarsitul lunii martie au primit unda verde pentru finantare 2.450 de proiecte care au solicitat fonduri europene de peste 4,1 mld. euro. In luna martie au primit aprobarea pentru implementare 117 proiecte, fata de 70 de proiecte contractate in luna februarie. Alte 4.900 de proiecte se afla in diferite etape de evaluare.

Romania trebuie sa atraga peste 19,2 mld. euro pana in 2013 prin intermediul a sapte programe operationale.

Intarzierea evaluarilor, a lansarilor de linii noi de finantare si a rambursarilor de fonduri europene s-a pus de cele mai multe ori pe seama numarului mare de proiecte pe care le gestioneaza un functionar public din structurile implicate in atragerea fondurilor UE. Sunt suficienti cei care gestioneaza banii europeni? Autoritatile spun ca nu raportand la numarul de contracte pe care fiecare angajat le are de gestionat.

47 de posturi blocate

Spre exemplu, in cadrul programului de crestere a competitivitatii economice (POS CCE), care are pe mana pana in 2013 fonduri europene in cuantum de peste 2,5 mld. euro destinate investitiilor IMM-urilor si intreprinderilor mari, fonduri pentru cercetare-dezvoltare, pentru sectorul IT si domeniul energiei, sunt alocate 282 de posturi, dintre care 47 de posturi sunt blocate. Cei 235 de angajati care lucreaza atat in cadrul autoritatii de management, cea care administreaza programul sectorial, cat si in cele patru organisme intermediare care se ocupa de implementarea si gestionarea proiectelor. Acestia au de verificat peste 5.400 de dosare, cate au fost depuse de firme sau institutii publice din 2008, cand s-au deschis primele apeluri de proiecte. Evaluarea unui dosar poate sa dureze pana la cateva luni, in functie de complexitatea proiectului si de documentele cerute la dosar, precum si de clarificarile solicitate ulterior beneficiarilor. Numarul proiectelor care au primit decizii de finantare in cadrul programului de crestere a competitivitatii era la sfarsitul lunii martie de 996, finantarea europeana cumulata solicitata de beneficiari fiind de peste 4 mld. euro. Peste 1.833 de dosare se afla in curs de evaluare si asteapta decizia autoritatilor de implementare a proiectelor.

"Probleme mari sunt la organismele intermediare care se ocupa de proiecte de la verificarea administrativa, a eligibilitatii, tehnico-economica la contractare, controlul cererii de rambursare, implementarea proiectelor", spune Catalina Melita, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

Autoritatea de management are o alocare de 66 de posturi, dintre care 11 sunt vacante. Ea este cea care acorda avizul pentru toate proiectele aprobate de organismele intermediare. "Nu am cerut pana acum o suplimentare a acestor posturi, insa am solicitat sa le ocupam macar pe cele care ne-au fost alocate", mai spune Catalina Melita.

Organismele intermediare sunt cele care ofera indrumare potentialilor solicitanti in elaborarea proiectelor prin intermediul help-desk-urilor (birourilor de informare), participa la pregatirea apelurilor pentru propuneri de proiecte si lanseaza depunerea dosarelor. Tot la OI se primesc si sunt inregistrate solicitarile de finantare si sunt analizate conformitatea administrativa (daca sunt in dosar toate documentele solicitate conform ghidului) si eligibilitatea cererilor de finantare. OI-urile mai au ca atributii si verificarea proiectelor la fata locului, incheierea contractelor de finantare cu beneficiarii pe care le transmit autoritatii de management pentru semnare, monitorizeaza implementarea proiectelor aprobate, primesc cererile de plata de la beneficiari si verifica exactitatea si corectitudinea cheltuielilor efectuate pe care dupa verificare la trimit autoritatii de management.

Autoritatea de management este cea care gestioneaza programul operational, elaboreaza si actualizeaza procedurile de implementare ale programului si ghidurile solicitantului. Printre atributiile pe care aceasta le are se numara stabilirea calendarului de lansare a proiectelor. Autoritatea de management este cea care ia decizia finala privind aprobarea proiectelor pentru finantare si trimite aceasta decizie organismelor intermediare, pentru anumite programe realizeaza evaluarea proiectelor. De asemenea, autoritatile de management fac verificari la fata locului a proiectelor finantate, autorizeaza cheltuielile eligibile, iau masurile necesare pentru corectarea neregulilor, efectueaza controlul fondurilor UE/nationale alocate prin program, in concordanta cu legislatia UE/nationala.

Pana la sfarsitul lunii martie, in cadrul programului sectorial circa 996 de proiecte cu o valoare totala de 1 mld. euro au primit decizii de finantare.

50 de oameni evalueaza peste 5.300 de proiecte

Aceeasi situatie se intalneste si la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (AM POS DRU), unde sunt blocate 38 de posturi din 88 alocate. In cadrul programului au fost depuse in total peste 5.300 de proiecte, din care au primit acordul de finantare 591, cu o valoare totala de aproape 0,9 mld. euro. Cele doua autoritati de management care gestioneaza fonduri europene de miliarde de euro au in departamentele care se ocupa de contractare doar cate 2-3 persoane.

Guvernul a aprobat saptamana trecuta un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia posturile vacante in sectorul bugetar ar urma sa fie ocupate cu prioritate la autoritatile care se ocupa de atragerea si gestionarea fondurilor europene, in limita celor 15% din totalul locurilor vacante care pot fi ocupate in sectorul public si prin redistribuire de posturi din alte institutii.

Posturile vacante vor fi ocupate in baza unei aprobari a Guvernului dupa centralizarea acestor posturi si prin redistribuire de locuri cu prioritate catre institutiile implicate in gestionarea fondurilor UE.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a anuntat ca va bugeta angajarea a aproximativ 100 de functionari care sa lucreze in domeniul atragerii fondurilor UE, la nivelul celor cinci autoritati de managament.

40,5 mil. euro au intrat in martie in buzunarul beneficiarilor

In luna martie, fonduri europene structurale in cuantum de aproape 40,5 mil. euro au intrat in conturile beneficiarilor, o suma similara cu cea virata cu o luna inainte, cand s-au facut plati de 44,5 mil. euro.

Asta inseamna ca valoarea totala a platilor a ajuns la 740 mil. euro, adica o rata de absorbtie de 8,22% din suma alocata in perioada 2007-2010 care este de 8,6 mld. euro.

Luna trecuta 117 solicitanti de fonduri europene au primit decizii de finantare pentru proiecte prin care au solicitat fonduri europene in cuantum de 0,37 mld. euro.

Autoritatile locale si centrale, precum si autoritatile de management care gestioneaza fondurile europene sunt codase la atragerea banilor de la UE. Astfel, programele care au luat cei mai putin bani sunt in continuare programul pentru transport (1,87%) unde primele plati au fost efectuate la sfarsitul anului trecut, programul pentru dezvoltarea capacitatii administrative (1,76%) si pentru asistenta tehnica (2,19%).

Din platile de 740 de milioane de euro efectuate catre beneficiari, aproape 70%, respectiv 500 mil. euro, sunt prefinantari, adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru a incepe proiectele cu fonduri comunitare. Restul de 140 mil. euro reprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrul proiectelor.

Pe primele locuri la absorbtia de fonduri se afla programul pentru dezvoltarea regionala (15,14%), programul dedicat cresterii competitivitatii economice (10,93%), programul destinat mediului (9,81%) si cel pentru dezvoltarea resurselor umane (5,66%).

Ce atributii au Organismele Intermediare (OI):

Ce atributii are Autoritatea de Management (AM):

Care sunt autoritatile de management