Doar unul din trei someri care au iesit din statistici si-a gasit un job

Autor: Alina Pahoncia 13.04.2010

O treime (36%) dintre cei care au iesit din somaj anul trecut si-au gasit de lucru, procentul fiind in scadere cu peste 10% comparativ cu 2008.



Mai bine de un milion de oameni au intrat in somaj in 2009, ceea ce a dus rata medie a somajului la 6,3%, potrivit unui raport al Ministerului Muncii, care citeaza statisticile Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

In acelasi timp, aproximativ 760.000 de someri au iesit de pe listele ANOFM si 281.000 dintre acestia si-au gasit un loc de munca. Mai bine de 400.000 de oameni care fusesera inscrisi in somaj, nu si-au gasit (cel putin nu oficial) un job anul trecut. Cea mai mare parte a celor care au intrat in somaj anul trecut au fost lucratori din industrie si din constructii, cu studii medii sau gimnaziale.

"Dat fiind profilul profesional al somerilor si ca urmare a faptului ca domeniile care au produs cei mai multi someri (industria si constructiile - n.r.) sunt in continuare in dificultate, este foarte dificil pentru cei care au ramas fara loc de munca sa se reangajeze", spune Cristina Postolache, director national de vanzari al Inner Look, firma cu activitati de recrutare, consultanta si training.

Acestea sunt primele statistici care contureaza un tablou complet al pietei muncii in 2009, cel mai greu an pentru economia romaneasca, in care mediul privat si-a ajustat puternic efectivele de personal pe fondul scaderii vanzarilor.

Rata somajului a crescut anul trecut cu trei puncte procentuale, cel mai ridicat nivel - de 7,8% - inregistrandu-se in luna decembrie, adica peste 700.000 de someri, cu 300.000 mai multi decat la sfarsitul lui 2008. Cei 300.000 de someri care au aparut in statistici reprezinta diferenta intre numarul celor care au intrat in somaj (peste un milion) si cei care au iesit de pe listele de somaj in cursul anului trecut (760.000 de oameni).

Jumatate din somerii inregistrati la sfarsitul anului trecut aveau varste cuprinse intre 30 si 49 de ani si doar 7% (50.000 de persoane) din numarul total al somerilor erau absolventi de studii superioare.

Nivelul maxim al somajului a fost atins in luna martie - de 8,36%, insa tendinta este de stabilizare, in conditiile in care rata somajului a crescut cu doar 0,06 puncte procentuale, pana la 8,36%. In ultimul an, fiecare luna a adus un avans de 0,2 - 0,4 puncte procentuale la rata somajului, adica zeci de mii de someri in plus. Principala explicatie pentru stabilizarea ritmului de crestere a ratei somajului este faptul ca mediul privat a finalizat cea mai mare parte a restructurarilor, dupa ce a operat ajustari masive de personal in cursul anului trecut.