Dealerii au tranzactionat mai mult in martie: primul plus din ultimul an

Autor: Liviu Chiru 13.04.2010

Tranzactiile derulate pe piata valutara de la Bucuresti au urcat in martie la aproape 32 de miliarde de euro, marcand astfel prima crestere - fata de luna similara din anul precendent - dupa o serie de 16 luni consecutive de scadere.

Si in termeni absoluti, volumul tranzactionat in martie este cel mai ridicat din februarie 2009, cand pietele financiare erau in fierbere, arata datele BNR.

Luna martie a adus inca o inversare extraordinara: pentru prima data in ultimii ani, volumul cumpararilor de valuta de la clienti, ca medie zilnica, l-a depasit pe cel al vanzarilor de valuta catre clienti.

Ce a alimentat interesul mai mare de tranzactionare? Dealerii spun ca interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat romanesti, care s-a vazut si in scaderea rapida a randamentelor, a determinat noi fluxuri de bani. Intrarile de valuta care a trebuit schimbata in lei s-au vazut astfel in volumul operatiunilor pe piata valutara.

"Volumele au crescut in luna martie pe fondul unei perceptii diferite asupra riscului pe care jucatorii - in special cei straini - au aratat-o in ultima perioada. Potentialul de apreciere al leului, corelat cu interesul pentru titlurile de stat romanesti au fost principalii driveri (factori determinanti, n. red.) ai cresterii interesului pentru piata locala. Am avut de asemenea si suportul monedelor din regiune la care leul se raporteaza, acestea miscandu-se in directia aprecierii", spune Aurelian Mihailescu, dealerul-sef al Raiffeisen Bank.

De altfel, datele BNR arata ca volumul operatiunilor interbancare - ca medie zilnica - a fost in martie de 346 de milioane de euro, nivel marginal mai mic decat cel din

februarie. In schimb, cum pararile de valuta de la clienti au urcat la o medie zilnica de 1,02 miliarde de euro, cel mai mare nivel inregistrat din octombrie 2008. Si numarul mai mare de zile lucratoare din martie - 23, fata de numai 20 in februarie - a contribuit la cresterea volumului agregat pe intreaga luna. In februarie se tranzactionasera pe piata 27,4 miliarde de euro.

Dealerii au suspectat in martie si interventii discrete din partea BNR, care ar fi cumparat valuta pentru a contracara presiunile de apreciere a leului, in conditiile in care cursul se apropiase de pragul de 4 lei/euro, venind de la peste 4,2 lei/euro la inceputul anului.

De altfel, analistii locali au fost surprinsi la inceputul anului de revenirea interesului pentru leu si pentru obligatiunile romanesti, o miscare pe care doar cativa dintre economistii de la Londra o intuisera.

Astfel, in timp ce majoritatea vocilor din piata anuntau o slabire a leului in primul trimestru, randamentele relativ mari la titlurile de stat romanesti (de peste 10% in decembrie 2009 si inceputul lunii ianuarie) au atras interesul investitorilor straini.

In prezent, randamentele la titlurile de stat romanesti a coborat spre 6,2% pe an (pentru maturitatea de un an), in timp ce pentru perioadele mai lungi, de cinci ani, urca spre 7% pe an.

Scaderea randamentelor la titluri (care le-a adus castiguri importante investitorilor care au cumparat cand randamentele erau mai inalte) a fost impulsionata si de reducerea rapida a dobanzii de politica monetara a BNR, care a coborat in primul trimestru de la 8% la 6,5% pe an.

Cum analistii vad un spatiu destul de ingust pentru noi reduceri ale dobanzii-cheie la leu, cel putin in lunile urmatoare, nici perspectivele pentru noi scaderi ale randamentelor la titluri de stat nu mai sunt atat de generoase.