Parcul auto national foloseste ulei de motor de 70 mil. euro

Autor: Alexandru Anghel 13.04.2010

Valoarea lubrifiantilor auto utilizati anual in Romania ajunge la 70 mil. euro, ceea ce inseamna ca in medie, anual, fiecare autovehicul din parcul national de 5 milioane de unitati consuma lubrifianti in valoare de 14 euro.

Comparativ, doar schimbul de ulei de motor pentru cel mai des intalnit autoturism de pe drumurile nationale, Dacia Logan, variaza intre 70 de lei (17 euro) si 100 de lei (24 de euro).

Potrivit Valtec Romania, importatorul si distribuitorul de lubrifianti pentru grupul spaniol Repsol, valoarea totala a pietei de lubrifianti din Romania ajunge la 100 mil. euro. Cei mai cunoscuti producatori si marci de lubrifianti auto sunt British Petroleum, Castrol, Aral, Elf, Exxon Mobil sau Valvoline. In termeni de volum piata s-a contractat de la 140 de milioane de litri in 2008 la 100 de milioane de litri in 2009, din care 70% inseamna numai consumul pentru autovehicule. Ponderile consumului de lubrifianti din sectorul auto si cel industrial erau egale pana in urma cu doi ani.

"Scaderea pietei a fost in 2009 de aproximativ 40% si cred ca a fost mai drastica in zona industriala. Consumul lor este mult mai mic", a declarat Codrin Adam, directorul Valtec Romania.

Pentru 2010 Valtec estimeaza un consum aproximtiv egal cu cel de anul trecut, relansarea consumului fiind dependenta in principal de sectorul de transporturi. Sectorul transporturilor rutiere de marfa s-a redus anul trecut cu aproape 35% la o valoare de aproape 2 miliarde de euro.

"La inceput de 2010 se observa o usoara scadere, dar vedem o echilibrare in a doua parte a anului. Vom avea un volum egal cu cel din 2009. Relansarea depinde de pornirea programelor economice, de vestul Europei, de redresarea zonei de transport, de zona de constructii", a declarat Adam.

Valtec a comercializat pe piata locala 3 milioane de litri de lubrifianti in 2009, atingand o cifra de afaceri de 9 milioane de euro, in scadere de la 9,6 milioane de euro in 2008. "Ne propunem la cifra de afaceri, avand in vedere anul 2010 cu realitatile economice specifice, un nivel similar cu cel din 2009", a spus Adam. Valtec este detinuta de grupul Iberia Lubs, care se ocupa de distributia de lubrifianti auto la nivel central si est-european.

Grupul spaniol Repsol deruleaza activitati de explorare, productie, rafinare, distributie si comercializare de produse petroliere, iar in 2009 a avut afaceri de 49 de miliarde de euro si un profit net de 1,55 miliarde de euro.