Al treilea val de cresteri pe Bursa: Actiunile Aerostar s-au dublat intr-o singura luna, iar alte 10 titluri au urcat cu 50%. Ce mai urmeaza?

Autori: Vlad Anastasiu , Andrei Chirileasa 13.04.2010

Actiunile companiilor mici sau putin lichide au fost cele mai profitabile plasamente de pe Bursa in ultima luna si jumatate, dupa ce blue-chips-urile au fost primele care si-au revenit anul trecut, iar vedetele inceputului de an au fost actiunile companiilor de talie medie precum Dafora, Condmag si Biofarm. Cresterile actiunilor "mici" pot fi un semnal ca titlurile lichide si-au epuizat potentialul pe termen scurt.



In ultima luna si jumatate titlurile Aerostar Bacau (ARS) s-au dublat pe Bursa, iar alte 10 actiuni au inregistrat cresteri de peste 50% in aceasta perioada. Brokerii sunt de parere ca aprecierile sunt pur speculative si vin ca urmare a epuizarii interesului pe actiunile principale. In ciuda cresterilor puternice care pot aduce castiguri pe masura, exista si dezavantaje in ceea ce priveste achizitia unor astfel de titluri.

"De obicei dupa ce investitorii isi termina munitia pe actiunile lichide precum societatile financiare sau cele grupate sub BET, isi indreapta atentia catre actiunile cu lichiditate mai redusa, iar acum a venit randul actiunilor cu rulaje extrem de mici. Cel mai mare dezavantaj al acestor titluri este ca investitorii risca sa ramana blocati cu banii daca nu ies la timp la vanzare", a explicat Mihai Muresian, trader in cadrul Intercapital Invest.

Care sunt insa semnalele de "decolare" a unei actiuni mici si mai ales care este mecanismul care poate dubla pretul intr-o perioada atat de scurta? Brokerii sunt de parere ca indiciile sunt date tot de lichiditate.

"Un prim indiciu ca o actiune urmeaza sa decoleze este cresterea treptata, dar nu spectaculoasa a volumelor. In momentul in care investitorii constata o astfel de tendinta se declanseaza atractivitatea speculativa, nu fundamentala. Investitorii imbraca titlurile intr-o aura miraculoasa, pentru care gasesc fel si fel de explicatii si este suficient sa apara un cumparator mare care sa miste pretul in sus, dupa care apare masa de speculatori care accelereaza cresterea", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Si Adrian Barbulescu, broker in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction, este de parere ca "lichiditatea redusa concura la cresterea preturilor, iar daca un investitor se decide sa intre brusc la cumparare pentru achizitia de pachete mari creeaza un efect de domnio de crestere a preturilor".

Titlurile Broker Cluj (BRK), care de la 1 martie au inregistrat o apreciere de aproape 55%, au cumulat rulaje de peste 25 mil. lei (circa 6 mil. euro), mult peste media de anul trecut. Si titlurile Altur Slatina (ALT) si Amonil Slobozia (AMO) au inregistrat rulaje ridicate, de peste 6 mil. lei in aceasta perioada.

Care sunt semnalele de vanzare?

In ceea ce priveste semnalele de iesire la vanzare sau de epuziare a trendului, brokerii apreciaza ca sunt greu de anticipat, decizia de iesire de pe un anumit titlu fiind pur de natura psihologica.

Momentul vanzarii este insa extrem de important, pentru ca actiunile care cresc puternic intr-o perioada scurta tind sa se corecteze la fel de abrupt, fapt care anuleaza castigurile sau pot aduce chiar pierderi investitorilor. De exemplu, actiunile Uztel s-au dublat in doua saptamani, dupa care au pierdut peste 35%.

"Semnalele de iesire la vanzare sunt greu de anticipat. La un moment dat apare decizia de vanzare si se creeaza aceasi miscare in sens invers. Important atat la intrarea la cumparare, cat si la iesirea la vanzare este reactia rapida din partea investitorilor", a adaugat Barbulescu.

Exista insa situatii in care in piata apar semnale ceva mai clare in ceea ce priveste epuizarea unei tendinte ascendente pe astfel de titluri, cum ar fi raportarile privind vanzari semnificative ale insiderilor sau iesiri ale unor actionari semnificativi.

"Sunt cazuri fericite cand apar raportari de vanzare de pachete mari care trag un semnal ca nu mai exista sustinere pe acel titlu. Actiunile raman publicului larg, cu detineri mici si multe, care nu are insa forta sa miste pretul", a adaugat Chisu.

Un astfel de exemplu sunt titlurile Cemacon Zalau (CEON), care saptamana trecuta au inregistrat o crestere de peste 60%, insa s-au corectat, dupa ce Broker Cluj a raportat vanzarea unui pachet de 2,45 milioane de titluri, reprezentand 1% din capitalul societatii. Ieri titlurile Cemacon evoluau tot in scadere, cu o corectie de aproape 2%.

Primii cumparatori sunt si primii care ies

"Evolutiile de acest gen cred ca cel mai bine se explica prin teoria nebunului mai mare. Investitorii stiu ca fac o nebunie cand intra la cumparare pe asemenea titluri, fara un suport fundamental prea mare, in speranta ca vor gasi un nebun mai mare care sa cumpere mai tarziu. Peste 90% din cresterile de acest gen sunt de ordin psihologic si speculativ", a mai spus Chisu.

Cu toate acestea, brokerii sunt de parere ca astfel de evolutii nu pot sa dureze pe termen lung, in conditiile in care restul titlurilor redevin tentante pentru investitori, iar actiunile mici ajung la niveluri de rezistenta puternice.

"Toti cei care au apucat sa cumpere la inceputul trendului crescator in doua trei sedinte au si vandut si astfel declanseaza corectia tilurilor. Cei care au intrat prea tarziu la cumparare fie prefera sa vanda in pierdere, fie le pastreaza pentru o eventuala reluare a cresterilor", a conchis Chisu.

"Nu cred ca vor mai dura foarte mult aceste aprecieri pe actiunile cu lichiditate redusa. Cred ca investitorii vor reintra la cumparare pe actiunile companiilor mari, odata cu imbunatatirea climatului economic", a incheiat si Muresian.

Cresterea actiunilor Aerostar a inceput odata cu publicarea rezultatelor financiare pe 2009 si a propunerii de dividend. Pe 10 martie, compania a anuntat ca va distribui un dividend de 0,068 lei/actiune din profitul anului trecut, in conditiile in care pretul din piata era atunci de 0,79 lei/actiune. Randamentul brut de 8,6% de la acea data era unul dintre cele mai mari de pe Bursa. La pretul actual, randamentul dividendului brut de la ARS este de 4,9%.

Un alt factor care a propulsat actiunile constructorului de avioane a fost anuntul statului roman privind achizitia a 24 de avioane militare americane F16 multirol la mana a doua, care ar urma sa fie modernizate in Romania. Aerostar este unul dintre principalii furnizorii de servicii de mentenanta ai Fortelor Aeriene Romane, astfel ca are sanse sa prinda o parte a acestui contract.

La finele saptamanii trecute, compania americana Textron a anuntat un parteneriat cu Aerostar pentru productia de vehicule blindate pentru Armata Romana.

Actiunile Cemacon Zalau au explodat odata cu transferul de pe piata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei. Unii investitori, mai ales fonduri straine de investitii, sunt reticenti sa investeasca pe RASDAQ, din cauza statutului incert al acestei piete. In plus, sectorul materialelor de constructii este putin reprezentat pe piata principala a Bursei.

Actiunile companiilor din sectorul constructiilor au revenit mai greu, fiind printre cel mai puternic lovite de criza. Profitul Cemacon a scazut anul trecut cu 70%, iar afacerile s-au contractat cu 33%. Pentru acest an, compania si-a bugetat insa o crestere cu 91% a profitului, la 3,35 mil. lei, alimentand cresterea pe Bursa.

Broker Cluj, unul dintre principalii actionari ai Cemacon, a vandut in ultimele sedinte circa 1,2% din capitalul companiei, marcand profituri semnificative, iar cresterea titlurilor a fost intrerupta.

Evolutia titlurilor Altur Slatina este influentata puternic de evolutia actiunilor SIF, in conditiile in care compania detine un portofoliu pe Bursa evaluat in prezent la circa 26 mil. lei, din care 23,5 mil. lei sunt actiuni SIF, potrivit raportului anual. Capitalizarea companiei este de circa 48 mil. lei. In ultimul an, cotatiile SIF s-au dublat, in timp ce Altur a crescut cu circa 70%.

Compania si-a bugetat pentru acest an afaceri si profit in crestere fata de anul trecut. Pe de alta parte, peste 70% din afacerile Altur depind de un singur client, compania americana TRW Automotive, ceea ce reprezinta un factor de risc.

Cresterea actiunilor Altur a propulsat si titlurile firmei Celule Electrice Bailesti (CLEL), listate pe RASDAQ, capitalizarea CLEL fiind in prezent apropiata de valoarea participatiei de 15% pe care firma lui Catalin Chelu o detine la Altur.