Actiunile mici au dublat banii in ultima luna

Autori: Andrei Chirileasa , Vlad Anastasiu 13.04.2010

Actiunile companiilor mici sau nelichide de pe Bursa, precum Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), Transilvania Constructii (COTR) sau Altur Slatina (ALT) au adus investitorilor castiguri de 70% in ultima luna si jumatate, iar aproape in fiecare zi o noua actiune "decoleaza" cu cresteri de 15% pe zi.

"Investitorii imbraca titlurile intr-o aura miraculoasa, pentru care gasesc fel si fel de explicatii si este suficient sa apara un cumparator mare care sa miste pretul in sus, dupa care apare masa de speculatori care accelereaza cresterea", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Principala explicatie este faptul ca actiunile lichide si-au cam atins potentialul de crestere pe termen scurt, astfel ca investitorii scormonesc din nou dupa randamente ridicate, fiind dispusi sa-si asume riscuri mai mari. In urma cu un an, putini s-ar fi uitat la actiuni precum Zimtub Zimnicea (ZIM) sau Siretul Pascani (SRT), care au avut cresteri de 30% in ultimele zile, cand SIF-urile aduceau profituri de 20-30% pe luna.

Daca unele cresteri, precum cea de 100% de la Aerostar Bacau (ARS), sunt justificate de rezultatele financiare si de stiri pozitive (in cazul Aerostar, posibila participare la modernizarea avioanelor F-16 achizitionate de statul roman), altele sunt pur si simplu miscari speculative, spun brokerii.