Cel mai bine platit bucurestean a castigat anul trecut 48.000 de euro pe luna. Cititi aici topul celor mai mari salarii oficiale din Bucuresti. Cum comentati?

Autor: Claudia Medrega 14.04.2010

Cel mai bine platit bucurestean a castigat anul trecut aproape 48.000 de euro pe luna si lucreaza in consultanta, acest venit salarial net record fiind inregistrat in sectorul 2, potrivit datelor furnizate ZF de Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti (DGFPB).

Castigul sau lunar reprezinta circa 137 de salarii medii nete lunare pe economie la nivelul inregistrat anul trecut.

Per ansamblul economiei, salariul mediu net a ajuns in decembrie 2009 la 1.477 lei (350 de euro), in scadere cu 0,8% fata de decembrie 2008.

Clasamentul celor mai mari venituri din 2009 din Capitala a continuat sa fie dominat de angajatii din consultanta. Astfel, pe locul doi in clasamentul castigurilor se situeaza o persoana din aceeasi breasla care a declarat la Fisc un venit net de circa 33.375 de euro pe luna.

Si in 2007 si 2008 primele doua locuri in topul castigurilor din Bucuresti au fost ocupate de executivi care activeaza in consultanta.

Anul trecut, comertul cu combustibili a adus unui bucurestean din sectorul 4 un venit de 26.352 de euro, domeniu nou intrat in top 5.

Locul patru in clasamentul pe 2009 i-a revenit unui contribuabil care a prestat servicii in afaceri. Venitul net lunar raportat in acest caz a fost de 24.469 euro.

Topul 5 al celor mai mari venituri este incheiat de un angajat din domeniul lucrarilor de instalatii electrice, cu un castig net de 20.715 euro. In contextul crizei, cel mai mare venit net obtinut din salarii anul trecut in Capitala reprezinta circa jumatate din suma record raportata pentru 2008, ca urmare a reducerii bonusurilor si a scaderii performantei financiare a afacerilor.

"Este fireasca scaderea, avand in vedere reducerea cifrelor de afaceri si a profiturilor, mai ales ca este vorba de consultanta. In general pentru un post de top management pachetul salarial este strict legat de performanta companiei", a comentat Oana Datki, country manager ConsulTeam.

Ea apreciaza ca in acest an castigurile vor fi comparabile cu cele din 2009, evolutia urmand sa fie diferita de la companie la companie, fiind greu de crezut ca se va ajunge prea curand la nivelurile veniturilor din 2008.

Cresterile salariale accelerate de pana in 2008 au dus in unele cazuri castigurile executivilor romani peste cele ale omologilor din regiune, fiind impulsionate de nevoile companiilor de competente manageriale, de deficitul de oameni din piata si de expansiunea businessurilor.

Valoarea totala a castigurilor lunare obtinute de persoanele din top 5 s-a ridicat la 152.885 euro, la jumatate fata de 272.500 euro in 2008. La nivel national cel mai bine platit roman a castigat in 2008 4,86 mil. lei (1,3 mil. euro) din telecomunicatii prin retele cu cablu, domeniu nou intrat in top 10 al celor mai banoase sectoare.

Veniturile salariale din cateva industrii au sfidat criza si au crescut puternic in decembrie 2009, desi in ultima jumatate de an analistii, companiile si autoritatile au afisat un sentiment foarte pesimist cu privire la evolutia economiei.

Cel mai puternic au crescut in luna decembrie a anului trecut veniturile angajatilor din silvicultura, care s-au apreciat cu 41%, fata de noiembrie, pana la un castig salarial mediu net de 1.603 lei.

Pe locurile urmatoare in topul cresterilor de venituri s-au aflat angajatii din farma si telecomunicatii (+33%), cei din asigurari (+22%) si cei din banci (+20%).

In decembrie se acorda in mod traditional prime de sarbatori, al 13-lea salariu si anumite bonusuri, insa cresterile din decembrie 2009 au fost surprinzatoare in conditiile in care majoritatea companiilor au acuzat scaderea vanzarilor si probleme mari de cash anul trecut.

Mai mult decat atat, mediul privat si-a ajustat puternic efectivele de personal, disponibilizand zeci de mii de oameni si anuntand ca ingheata sau chiar reduce salariile.

Bancherii au fost in 2009 cel mai bine platiti salariati din economie, cu un castig lunar net de 4.111 lei (980 de euro), in timp ce in hoteluri si restaurante s-au inregistrat cele mai mici salarii - 810 lei (192 de euro).