CARTEA DE LITERATURA/ Lungul drum de la bordel la glorie

Autor: Stelian Turlea 14.04.2010
Michael Wallner
Aprilie in Paris
Editura Trei
Michael Wallner este un austriac nascut in 1958, a fost actor si scenarist, a publicat mai multe romane. Cel de fata a devenit bestseller international, la scurt timp dupa aparitie (2006). Actiunea se petrece la Paris, in 1943. Un tanar german de numai 21 de ani, Roth, care stie limba franceza, este racolat ca interpret in cadrul interogatoriilor la care sunt supusi francezii membri ai Rezistentei, arestati de nazisti. Plimbandu-se ca civil prin Paris, Roth intalneste intr-o zi intr-un anticariat o tanara, Chantal, de care se indragosteste. Numai ca Chantal e membra a Rezistentei... In atentatul care urmeaza, Roth insusi este ranit, apoi arestat si interogat. Evadeaza si pleaca in cautarea tinerei. Traducere din limba germana de Gabriella Eftimie.
Jennifer Cody Epstein
Pictorita din Shanghai
Editura Humanitas fiction
Este romanul de debut, intampinat cu cronici elogioase dublate de succes de public, al unei scriitoare americane care a lucrat pentru "Wall Street Journal" si "Chicago Tribune". In spatele tablourilor lui Pan Yuliang se afla un destin ale carui meandre par sa respinga verosimilul. Vanduta de unchiul opioman unui bordel, tanara orfana Xiuquing isi schimba numele, incepe ucenicia dezumanizanta si ajunge cea mai cautata fata a Salonului Eternei Splendori, ceea ce nu inseamna decat ca umilintele la care este supusa imbraca forme mai subtile, cu atat mai dureroase. Dupa ani de calvar si degradare, salvarea ei va fi Pan Zanhua: acesta se indragosteste de ea si o rascumpara. Alaturi de el, Yuliang isi gaseste fericirea si isi descopera vocatia pentru pictura. Cartea apare in colectia Raftul Denisei. Traducere din engleza si note de Raluca Cimpoiasu.
L.J. Smith
Trezirea
Jurnalele Vampirilor
Editura Leda
"Jurnalele Vampirilor" sunt o serie de romane horor cu vampiri, care o au in centrul actiunii pe Elena Gilbert, o liceeana nehotarata intre doi frati vampiri. Seria a aparut intai ca o trilogie, in 1991, presiunea publicului a dus la aparitia celui de-al patrulea volum, si acesta continuat dupa cativa ani de pauza. Romanele au fost adaptate intr-un serial de televiziune care a avut premiera in septembrie 2009. Alaturi de eroina, o fata frumoasa cu ochi albastri, cei doi frati vampiri sunt Stefan, distant si misterios, care incearca s-o apere de ororile trecutului sau tragic, si Damon, periculos si manat de dorinta de a se razbuna pe Stefan, fratele pe care il invinuieste ca l-a tradat. Traducere din limba engleza de Mirella Acsente.
Daniela Sitar-Taut
Valori si prezente conjuncturale
Cronici literare 1 (2002-2008)
Editura Risoprint
Daniela Sitar-Taut (n. in 1972 la Baia Mare), este licentiata in litere, profesor de limba romana si redactor la revista "Nord literar" din Baia Mare. A publicat o tetralogie exegetica despre mitul lui Don Juan. Volumul de fata, cum spune si titlul, reuneste cronicile literare, recenziile, studiile si eseurile publicate vreme de sapte ani in mai multe reviste - cam tot ce a publicat autoarea, in afara interviurilor. Cea mai mare parte a textelor se refera la autori contemporani, cu deosebire din provincie. O carte cu greutate, si la propriu, si la figurat.
Serge Bussolo
Pelerinii intunericului
Editura Paralela 45
Un roman de duzina, chiar daca apare sub "stampila" bestseller, despre o secta din Evul Mediu francez, care venera moastele Sfantului Gaudemon, martir crestin ucis de imparatul Caligula. Pelerinii care urca an de an muntii spre biserica unde sunt tinute moastele sunt ademeniti de falsi calugari si triati pentru a umple o viitoare Arca a lui Noe, de pe care vor popula din nou Pamantul, la sfarsitul unui anuntat nou potop. Interventia Inchizitiei pune capat ereziei, dar cei mai indaratnici adepti ai ei se muta in Pirinei. Traducere de Nicolae Constantinescu.
Razvan T. Coloja
Fabrica de furnici
Editura Vremea

Nascut in 1979 si absolvent al facultatilor de Litere si de Informatica din cadrul Universitatii Oradea, Razvan-Teodor Coloja a lucrat la revistele "Connect", "MyLINUX" si "My Computer". Aceasta este cartea de debut. Cartea, influentata foarte mult de literatura americana de dupa 2000, prezinta confesiunile unui psihotic, care priveste de la mare altitudine lumea acestor furnici uriase care suntem, carora nimic nu le justifica existentele. Naratorul e un programator singuratic, care creeaza realitati concrete ca repere ale fiecarei zile si care e dependent de o iubita-amanta. S-a spus ca romanul ar fi unul "transgresiv", concept prea putin vehiculat la noi, iar literatura scrisa de Coloja s-ar alatura celei scrise de Ionut Chiva, Adrian Chivu sau Liviu Birsan.