Piata imobiliara din China este supraincalzita. Se va prabusi cu zgomot sau va reusi guvernul sa o tina in frau?

Autor: Cristina Rosca 14.04.2010

Desi multi aleg sa ignore semnale, iar cei care vad situatia reala sunt prea putini pentru a se face auziti, piata imobiliara din China ar putea sa fie urmatoarea care s-ar putea prabusi.

"Daca bancile sunt puternic expuse, atunci da, este posibila o criza imobiliara in China", este de parere Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata. "Aici a avut loc un boom al pretului tuturor activelor, chiar si al celor imobiliare. Se pot lua insa mai usor masuri, cel putin din punct de vedere administrativ".

Nu foarte multi dintre cei 142.000 de potentiali cumparatori si de vizitatori curiosi care s-au ingramadit la cel mai mare targ imobiliar din Beijing il aud, si mai ales il cred pe Chen Shiyong cand afirma ca va avea loc un colaps al pietei, ce vine pe fondul unui fenomen de tip bubble in sectorul imobiliar, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Chen spune ca s-a dus la acest targ imobiliar pentru a-i convinge pe oameni sa investeasca in actiuni la bursa mai degraba decat in imobiliare, deoarece, spune el, este o modalitate mai sigura de a face profit.

Preturile vor continua sa creasca pana cand?

Multi spun ca preturile caselor din capitala chineza si din alte orase vor continua sa creasca, poate cu doar o scurta perioada de declin, ignorand eforturile guvernamentale de a tine situatia sub control. Speculatorii sunt de parere insa ca preturile sunt sub nivelul normal si sunt slabe sanse sa scada.

"Nimeni nu asculta ce spun liderii guvernamentali. Exista aceasta mentalitate care s-a impamantenit, potrivit careia piata nu poate pica", a spus Chen, facand semn spre multimea stransa in jurul unei cladiri in miniatura care infatiseaza China World Trade Center din Beijing. Liu Mingkang, un reprezentant al organismelor de reglementare a sistemului bancar, a spus ca bancile din China trebuie sa adopte masuri suplimentare pentru a stopa acordarea de credite riscante dezvoltatorilor imobiliari.

In conditiile in care Beijingul incearca sa "racoreasca" piata, opinia generala potrivit careia guvernul nu va putea sa faca asta ar putea deveni o problema.

Este guvernul chinez fricos sau nu doreste sa actioneze?

"Cred ca preturile vor continua sa creasca. Guvernul poate actiona daca vrea cu adevarat. Are insa curajul sa o faca?", a spus Wang Jun, un inginer prezent la targ. "Daca va face acest lucru va afecta mai multe interese, printre care si pe cele ale guvernelor locale care au nevoie de venituri din terenuri."

Pretul mediu de vanzare al unei proprietati construite de cei mai mari sapte dezvoltatori din China a crescut de la 8.069 yuani (868 de dolari) per metru patrat in noiembrie anul trecut la 10.810 yuani (1.163 de euro) in martie, potrivit Royal Bank of Scotland.

"Daca preturile vor continua sa creasca astfel, atunci oamenii de rand nu isi vor mai permite nimic, si chiar oamenii din clasa de mijloc ar putea intampina probleme, iar acest lucru ar putea fi periculos", a spus Wang.