Zece candidati pentru Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania

Autor: Andrei Chirileasa 14.04.2010

Actionarii Bancii Transilvania (TLV) vor avea de ales intre zece candidati pentru noua componenta a Consiliului de Administratie care va conduce creditorul din Cluj in urmatorii patru ani. Doar sapte dintre acestia vor prinde un loc in CA.

Pe lista de candidati publicata ieri pe site-ul bancii figureaza cinci dintre actualii administratori, printre care presedintele si fondatorul bancii, Horia Ciorcila, si directorul general Robert Rekkers, dar si cinci nume noi, printre care Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (SIF2).

BERD, principalul actionar a Bancii Transilvania, cu 14,6% din actiuni, sustine candidatura lui Peter Franklin, fost director financiar al General Electric/GE Capital Paris, potrivit unor surse citate de Mediafax, in timp ce Roberto Marzanati, care a reprezentat pana acum BERD in conducerea bancii, va candida independent.

Una dintre cele mai interesante candidaturi este cea a lui Carmen Retegan, directorul general al Verida Credit IFN, companie controlata de un fond de investitii al grupului american Citigroup.

In schimb, Bank of Cyprus, care a preluat 9,6% din actiunile TLV la sfarsitul anului trecut, devenind al doilea actionar al bancii, nu a nominalizat inca un candidat.

Din actualul CA mai candideaza Constantin Jeican si Gabriela Grigore, reprezentantul SIF Banat-Crisana (SIF1), lista fiind completata de Radu Danut Palagheanu, un alt fondator al bancii, si de medicul Corneliu Diaconescu.

Pe langa alegerea Consiliului de Administratie, actionarii Bancii Transilvania vor mai decide la finele lunii aprilie in privinta majorarii capitalului social cu aproape 400 mil. lei si vor dezbate listarea actiunilor pe Bursa din Viena.

Banca Transilvania este unul dintre cei mai importanti emitenti de pe Bursa de la Bucuresti, cu o capitalizare de 600 mil. euro.