Cum isi fura statul singur caciula la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 14.04.2010

Fondul Proprietatea a pierdut circa 700 mil. lei (170 mil. euro) prin refuzul companiei energetice de stat Nuclearelectrica de a-i acorda diferenta de actiuni din capitalul social, astfel incat participatia Fondului sa atinga nivelul de 20% din Nuclearelectrica stabilit de lege.

Fondul avea la finele lui 2009 active totale de 12,2 mld. lei (3 mld. euro).

La infiintarea Fondului, Ministerul Economiei a fost obligat prin lege sa-i transfere un pachet de 20% din Nuclearelectrica. In prima etapa, Fondul a devenit actionar la compania energetica cu 11,24% pentru ca ulterior, din cauza majorarilor si reducerilor de capital la Nuclearelectrica, participatia Fondului sa scada cu circa 2%. Controlat in proportie de 60% de statul roman, Fondul Proprietatea detine in prezent o participatie de 9,72% din capitalul social al companiei energetice Nuclearelectrica unde statul roman e actionar majoritar cu 90% din capital.

Diferenta de circa 10% din Nuclearelectrica valoreaza circa 700 mil. lei, suma fiind calculata in functie de capitalurile proprii ale Nuclearelectrica raportate in cel mai recent bilant contabil, de la finele lui 2008. Valoarea capitalurilor proprii reprezinta unul dintre principalele criterii de realizare a evaluarilor in cazul ofertelor publice de preluare derulate pe Bursa.

Fondul reusise in 2008, printr-o intelegere cu Ministerul Economiei si Finantelor, sa recupereze o parte din actiunile de la Nuclearelectrica, iar la finele lui 2008 figura cu o participatie de 17,21%. In raportul pe 2009, participatia la Nuclearelectrica este de 9,72%.

"In opinia noastra aceasta diminuare s-a facut prin incalcarea prevederilor legale in vigoare. Fondul Proprietatea a inteles sa obtina realizarea drepturilor sale legale pe calea instantelor judecatoresti, in prezent aflandu-se pe rolul acestora doua dosare avand ca obiect clarificarea structurii actionariatului Nuclearelectrica si repunerea in drepturi a Fondului", a declarat conducerea Fondului, dand asigurari ca "de la data constituirii si pana in prezent, Fondul nu a instrainat nicio actiune dintre cele detinute la Nuclearelectrica".

Nuclearelectrica este unul dintre cei mai mari producatori de energie de pe piata locala, compania operand cele doua grupuri active ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda. Compania a avut in 2008 afaceri de 395 mil. euro si un profit de 28 mil. euro.

Detineri mai mici si la complexurile energetice

Tot la infiintare, Fondul a primit participatii la trei complexuri energetice - Turceni (24,93% din capital), Craiova (25%) si Rovinari (23,73%), toate controlate de statul roman. In urma fuziunilor, absorbtiilor si modificarilor de capital suferite de cele trei companii, participatiile Fondului s-au redus cu cate mai putin de 1%, cea mai semnificativa fiind reducerea cu 0,65% inregistrata de detinerea Fondului la Complexul Energetic Craiova.

Fondul Proprietatea mai are de recuperat de la statul roman, reprezentat de Ministerului Finantelor Publice, si contravaloarea unui pachet de circa 500 de milioane de actiuni ramase nesubscrise la capitalul social. Neplata acestor actiuni, in valoare nominala de circa 500 mil. lei, tine pe loc distribuirea dividendelor din rezultatele financiare inregistrate in 2008 si 2009.

"Plata dividendelor aferente anilor financiari 2008 si 2009 va putea fi inscrisa pe ordinea de zi a unei AGA convocate de Fondul Proprietatea numai dupa solutionarea problemei capitalului social subscris si nevarsat. Precizam ca, din informatiile pe care le detinem, este posibil ca aceasta problema sa fie rezolvata pe cale legislativa", au afirmat reprezentantii Fondului.

Fondul mai detine in portofoliu participatii la peste 83 de companii, dintre care doar 27 de societati sunt listate. Printre cele mai valoroase pachete de actiuni este cel detinut la OMV Petrom, respectiv de 20% din capitalul companiei.

Valoarea participatiei se ridica la circa 4 miliarde de lei. Participatia de 13,5% din Transelectrica valoreaza pe Bursa 202 mil. lei, in timp ce pachetul de 15% din Transgaz valoreaza 442 mil. lei.

Printre cele mai valoroase participatii ale Fondului s-au numarat si pachetele minoritare detinute la fosta Electrica Oltenia, din vanzarea carora catre compania ceha CEZ Fondul incasand 230 mil. euro anul trecut.

FP a primit trei saptamani pasuire de la CNVM

CNVM a amanat cu trei saptamani, pana pe 15 mai, termenul in care Fondul trebuie sa se inregistreze la autoritate ca alt organism de plasament colectiv (AOPC), la solicitarea companiei americane Franklin Templeton, potrivit Mediafax. Termenul de 45 de zile dat initial a expirat luni, 12 aprilie. Potrivit conducerii locale, "termenul de 45 de zile a fost stabilit fara consultarea Fondului, acesta reprezentand, mai degraba, dorinta CNVM de a finaliza rapid formalitatile de listare. Managementul Fondului isi doreste foarte mult listarea cat mai rapida, dar e greu de facut in 45 de zile ceea ce nu s-a facut in anii anteriori".