CEO Xella: Este supracapacitate, insa din 2011 piata isi va reveni

Autor: Catalin Lupoaie 14.04.2010

Jan Buck-Emden, CEO-ul Xella, cel mai mare producator de BCA din lume, afirma ca grupul german pe care il conduce va continua sa se extinda in urmatorii doi-trei ani pe piata romaneasca prin achizitii sau investitii proprii, pentru ca incepand din 2011 piata constructiilor isi va reveni.

"In prezent in Europa de Est si implicit in Romania exista o supracapacitate de productie de BCA, din cauza scaderii cererii, insa credem in piata din Romania si credem ca revenirea sectorului constructiilor va incepe in 2011 din cauza deficitului major de locuinte de pe aceasta piata", afirma Buck-Emden, care a fost prezent ieri la deschiderea primei fabrici a grupului Xella pe piata romaneasca.

Germanii au investit 32 mil. euro intr-o fabrica de BCA (beton celular autoclavizat) cu o capacitate de productie de 400.000 de metri cubi/an in localitatea Paulesti, judetul Prahova.

"Am luat decizia de a construi fabrica inca de dinainte de criza si aceasta decizie ne va crea un avantaj pentru momentul in care cererea va reveni. Chiar daca in 2008 compania a fost preluata de fonduri de investitii, nu am renuntat la niciun proiect care era in derulare", explica Buck-Emden.

Grupul Xella a fost preluat in 2008 de catre fondurile de investitii Goldman Sachs Capital Partners si PAI Partners de la grupul german Haniel. Germanii au construit in perioada 2009-2010 in Bosnia-Hertegovina, Romania, Rusia si China.

Xella Ro, subsidiara locala a grupului, estimeaza ca pana la sfarsitul anului va comercializa aproximativ 285.000 de metri cubi de BCA, insemnand o cota de piata estimativa de 13% pe segmentul de BCA si 7% pe cel de zidarie, fara a preciza si evolutia businessului in valoare.

"Incepand cu luna martie am livrat deja primele blocuri de zidarie YTONG produse la Paulesti... Ne dorim ca in 2010 sa putem creste constant, de la luna la luna, urmand ca in 2011, daca piata ne permite, sa functionam la capacitate maxima", a declarat Marius Dragne, marketing manager al Xella Baustoffe South-East Europe. Acesta este sustinut de directorul comercial Marian Raducanu, care afirma ca de la deschiderea fabricii stocul acumulat in perioada ianuarie - decembrie a fost vandut foarte rapid, iar productia zilnica este depasita de ritmul vanzarilor.

"In perioada urmatoare va trebui sa introducem si al treilea schimb", sustine Raducanu. Xella Ro are in prezent 65 de angajati, dintre care 35 lucreaza la fabrica de langa Ploiesti.

In paralel cu productia locala, pentru eficientizarea logistica si a costurilor finale, compania va continua sa importe produse din Ungaria (Gyongyos) si Bulgaria (Sofia si Dobrici).

"Prioritatea a fost deschiderea acestei fabrici, este posibil sa construim o a doua unitate, dar si ca un producator local sa ne puna la dispozitie o fabrica pe care sa o cumparam. Vrem sa ne dezvoltam prezenta in aceasta tara", a declarat intr-o conferinta de presa Jan Buck-Emden, directorul general executiv al grupului Xella.

El a adaugat ca in cazul in care fabrica este conforma din punct de vedere tehnic si are o localizare avantajoasa, achizitia ar putea fi realizata in urmatorii doi ani, fara a preciza care este bugetul de achizitii al companiei pe termen mediu.

Grupul Xella a inregistrat anul trecut vanzari de 1,2 miliarde de euro, din care vanzarile in volum din Europa de Est reprezinta aproape jumatate din totalul businessului.