Negritoiu, ING: Aveti rabdare pana sa ajungeti manageri

Autor: Liviu Chiru 14.04.2010

Varsta nu este o bariera pentru ascensiunea pe pozitii de management, spune Misu Negritoiu, 59 de ani, CEO al ING, care a intrat in banca la 47 de ani, dupa ce fusese ministru si consilier prezidential, devenind presedintele bancii la 55 de ani.

"Pana la 35 de ani nu am avut nicio pozitie de management. La 39 de ani am prins Revolutia si practic m-am reinventat. Cine nu a prins o pozitie de management pana la 40 de ani sa nu intre in panica", a spus ieri Negritoiu, invitatul intalnirii lunare "Meet the CEO" organizata de BUSINESS Magazin. Pe de alta parte, el admite ca, in prezent, toti membrii echipei sale de conducere au pana in 40 de ani. Misu Negritoiu da aceste sfaturi de la nivelul unui manager care a avut pozitii de CEO sub trei regimuri: "Am fost CEO si in comunism, si in perioada de tranzitie, si in economia de piata. Am 25 de ani de experienta manageriala, in pozitii de conducere, in care am avut de la doi pana la o mie de subalterni".

Vorbind despre experienta de conducere, Negritoiu spune ca transparenta si comunicarea sunt cele mai importante, pentru ca un executiv nu poate lua decizii la nivel individual, ci doar in colaborare cu echipa sa. "Deciziile se iau institutional, nu cred in managementul spontan." In acest sens, Negritoiu admite ca acum ING foloseste din ce in ce mai multe servicii profesionale, specializate, de la management la PR, "deoarece munca de CEO este tot mai institutionalizata". Misu Negritoiu admite ca experienta din sectorul de stat l-a ajutat foarte mult in acest sens: "Faptul ca am lucrat in institutii publice m-a ajutat sa institutionalizez. CEO-ul alege de cele mai multe ori dintre mai multe variante, nu ia o decizie singur".

Chiar si acum, Negritoiu inca se considera apropiat de sfera publica, mai ales ca formare profesionala: "Profilul meu de CEO este mai apropiat de un functionar public, dar un functionar public eficient, decat de unul de antreprenor sau investitor".

In 2006, olandezii de la ING i-au incredintat lui Negritoiu conducerea operatiunilor locale, dupa ce timp de mai multi ani coordonase divizia de wholesale (operatiunile cu marile companii).

"Trebuie sa ai propria viziune ca CEO, asa cum ai propriile visuri. Cei care ajung intr-o pozitie de management, dar nu au o viziune probabil esueaza." CEO-ul ING este de acord ca aceasta viziune trebuie corectata printr-un exercitiu de consultari in echipa si ca trebuie concordata cu obiectivele institutiei conduse: "Trebuie insa ca un manager sa fie vertical, transparent si consecvent, deoarece un CEO nu se poate plia cum bate vantul".

Mandatul sau a fost sa transforme ING dintr-o banca de nisa, dedicata aproape exclusiv marilor corporatii si clientilor bogati, intr-o banca universala. La finalul unui plan de patru ani, ING se pregateste sa atinga anul acesta pragul de un milion de clienti de retail.

"Jobul a fost o prioritate absoluta. Pozitia de CEO a fost, din pacate, chiar mai important decat familia. In ING am descoperit insa ca sunt la fel de importante."

Negritoiu, care este si profesor universitar, spune ca "nu este scolit in strainatate", dar ca a fost mereu un autodidact. "Am carat carti de finante si management cu geamantanul prin strainatate pentru studentii mei si am invatat odata cu ei. A fost si o reeducare." Totusi, el considera ca investitia in educatie este cea mai importanta si nu ar trebui ocolite scolile cu o traditie puternica din afara.

Cititi mai multe despre intalnirea cu Misu Negritoiu in revista BUSINESS Magazin de saptamana viitoare.