Exclusiv online: Din secretele celui mai mare faliment bancar din istoria Romaniei

Autor: Izabela Badarau 15.04.2010

"A avut toate nuantele si toata stralucirea unei prabusiri, a fost un faliment adevarat. La Bancorex a fost altceva. Clientii nu s-au inghesuit asa, iar banca nu s-a prabusit in urma unei crize. Cauzele la Bancorex au fost cu totul altele", spune istoricul de banci Stefan Petre Kirson.

Este vorba despre falimentul celei mai puternice banci romanesti din perioada interbelica: Marmorosch, Blank & Co., intrata in incapacitate de plata in 1930 ca urmare a crizei economiei mondiale. Institutia, construita de Iacob Marmorosch - care s-a asociat apoi cu Mauriciu Blank, a avut o contributie semnificativa la dezvoltarea Romaniei din acea perioada. Dimensiunile ei erau comparabile cu cele ale BCR sau BRD de astazi, avand si patru sucursale in strainatate, la Paris, Istanbul, Viena si New York.

Banca Nationala a Romaniei a incercat sa o salveze, insa ea a fost ulterior lichidata in 1948, la o suta de ani de la infiintare.

Istoricul de banci Kirson, care are 14 ani de studii a arhivelor bancare si sapte ani de experienta ca istoric al CEC Bank, a publicat primele doua volume intitulate "Criza economica si bancara din anii 1929-1933: Prabusirea Bancii Marmorosch, Blank & Co., Documente revelatorii (1904-1948)" din colectia documentara "Noi suntem bancheri". Kirson spune ca acum lucreaza la cel de-al treilea volum, care va aparea in septembrie, odata cu un studiu stiintific in care va prezenta analizele si concluziile lui.

Primele doua volume cuprind in jur de 200 de documente importante din arhivele "titanicului bancar" - dupa cum numeste istoricul banca Marmorosch, cum ar fi procese-verbale ale sedintelor din conducerea bancii, discutii secrete dintre Ministerul de Finante si BNR, cat si un document de peste 100 de pagini care cuprinde concluziile redactate de avocatii bancii, in procesul cu Ministerul de Finante, si depuse la Inalta Comisie de Apel. Documentele publicate in volum se gasesc in fondul de arhiva al Bancii Marmorosch, Blank & Co., aflat in administrarea Arhivelor Nationale ale Romaniei - Directia Municipala Bucuresti.

"E ceva rar sa gasesti in arhive documente atat de bine formulate. Se scoate la suprafata un diamant. Intre cauzele falimentului sunt unele care te naucesc, ti-e si frica sa le spui. In 2001 le-am vazut prima data, si mi-am zis ca nu e momentul. Dar iata ca o criza a facut sa scoata la suprafata detaliile altei crize. Am inceput sa lucrez in 2006, dar am abandonat: economia era in crestere, toata lumea era pe val. Cand a inceput criza actuala, toti au inceput sa ma intrebe, si nu numai cei din banci: uite criza, de ce nu scrii despre criza?", povesteste Kirson.

Ambele volume din colectia documentara de istorie bancara pot fi citite gratuit, in format pdf, pe site-ul kirson.ro, sau pot fi comandate la editura Kirson. Exemplarele pe suport hartie sunt numerotate, nominalizate si poarta semnatura ingrijitorului de editie.

"M-am gandit sa le ofer gratuit in format pdf sa le poata citi oricine. Bani oricum nu scoti din cultura".

Occidentul are un avantaj in plus fata de noi, pentru ca la ei istoria bancara se cunoaste, iar bancherii, avocatii si alti specialisti pot invata din greselile trecutului, spune Kirson.

"In Occident, te invita bancile in arhiva lor secreta, dau burse pentru asta. Si noi avem o istorie a bancilor, dar eu dupa 14 ani de studiu a arhivelor si dupa lansarea celor doua volume, pot sa spun ca am trecut doar de ucenicie ca sa pot face marile carti. De exemplu, un jurnalist trateaza subiectele la cald, pentru ca le simte. Dar un istoric trebuie sa le trateze intr-o maniera obiectiva, este o mare responsabilitate, nu poti sa judeci fara sa fii sigur, pentru ca oamenii respectivi nu se mai pot apara".

Intrebat care este cel mai impresionant lucru pe care l-a descoperit cu privire la falimentul Marmorosch, Kirson raspunde: "Daca cititi acolo va cutremurati, lucrurile sunt inca sensibile. Eu am scos la suprafata ceva, dupa 80 de ani. Dar pentru a putea vorbi cu o lejeritate obiectiva despre ele, ar trebui sa mai apara inca un tanar peste inca 80 de ani care sa mai studieze. Avocatii apararii bancii, mari avocati, Djuvara, Corodeanu, veneau la bara (in proces - n.r.) si nu puteau spune niste lucruri ale sistemului de atunci".

Sediul bancii, Palatul Marmorosch, un monument istoric important, situat in centrul vechi al Capitalei, a ajuns in 2004 sediul central al bancii BRD, pentru un pret de sub 1 mil. euro. Banca a vandut in 2007 imobilul monument pentru un pret de 10 mil. euro firmei Doamnei Imobiliare, care vrea sa adauge un turn de 37 de metri peste acoperis. BNR incearca intr-un proces in instanta sa redobandeasca dreptul de proprietate asupra cladirii Marmorosch Blank.

"Notorietatea unei banci era data de notorietatea bancherului care o conducea. Daca se auzea la Paris ca Marmorosch sau Blank erau de incredere, atunci isi depuneau banii la banca lor. Rolul pe care il avea omul s-a substituit acum brandului", spune Kirson.

Cei mai mari bancheri din istoria dinainte de comunism au fost, in opinia istoricului:

- Mauriciu Blank - de origine evreiasca, a lucrat 66 de ani ca bancher
- Nicolae Chrissoveloni - care a avut banca cu acelasi nume in anii 1920
- Costache Balcescu - fratele revolutionarului Nicolae Balcescu si presedintele CEC
- Eugeniu Carada - a infiintat BNR in 1880
- Victor Slavescu - si-a dat seama inca din 1927 ca in lipsa unor legi si reglementari bancare vor aparea probleme, in conditiile in care numarul bancilor se dublase de la 561 la 1097 in perioada 1919 - 1929.

Istoricul spune despre Costache Balcescu si Carada ca poti fi considerati patriarhii finantelor Romaniei.

In timpul comunismului, Kirson spune ca cei mai mari trei bancheri au fost:

- Florea Dumitrescu - ministru de finante, guvernator BNR
- Mihai Diamantopol - presedintele Bancii de Investitii, actualul BRD, si apoi presedintele Bancorex
- Mircea Popovici - presedintele CEC timp de 27 de ani

Vorbind despre problema deficitelor bugetare mari pe care le au statele dezvoltate din lume, istoricul se intreaba cum va fi acoperita aceasta cheltuiala care depaseste puterea fiecarei tari.

"L-am cunoscut pe directorul de marketing al CEC din perioada 1936-1952. Eu l-am cunoscut la 94 de ani. A fost student al lui Iorga, doctor in economie, o elita bancara. Mi-a spus: economia nu se hraneste cu vise ca in amor".