Chinezii muncesc la capacitate maxima: PIB-ul a crescut cu 12%

Autor: Catalina Apostoiu 15.04.2010

Economia chineza a inregistrat o rata anuala de crestere de 11,9% in primul trimestru al acestui an, crestere ce evidentiaza atat soliditatea procesului de redresare a celei de-a treia mari economii a lumii, dar si riscurile tot mai mari de supraincalzire, scrie The Wall Street Journal.

Conform Consiliului de Stat al Chinei, procesul de redresare a prins putere in ultimele luni, insa exista inca probleme si riscuri. In capatul listei se afla cresterea preturilor de pe piata imobiliara. Indicele preturilor la proprietati a avansat cu 11,7% in martie fata de anul trecut, accelerand de la cresterea de 10,7% din februarie, reprezentand cel mai puternic avans din iulie 2005.

Cresterea PIB din primul trimestru s-a accelerat de la avansul de 10,7% raportat pe trimestrul patru al anului trecut, depasind in acelasi timp estimarile economistilor.

Consiliul a avertizat insa cu privire la un optimism excesiv, atragand atentia asupra bazei scazute de comparatie din trimestrul similar al anului trecut, cand pe fondul crizei, China a inregistrat cel mai lent ritm de crestere trimestriala din aproape doua decenii.

Pe de alta parte, cresterea preturilor de consum s-a situat la un nivel surprinzator de scazut, de 2,2%. In martie, rata anuala a inflatiei a atins 2,4%, fata de estimarea de 2,7%.

"Au existat speculatii privitoare la o majorare iminenta a ratelor dobanzii pe baza datelor puternice din constructii, insa avand vedere rata scazuta a inflatiei, urmatorul pas ar putea fi o reevaluare a monedei locale, yuanul", declara Glenn McGuire, din cadrul SocGen, citat de BBC News.

Romania, importator net din China

Romania a ajuns sa importe din China mai mult decat din Rusia sau Turcia, ca urmare a produselor din ce in ce mai ieftine si competitive produse in tara asiatica. Importurile din China s-au ridicat la 1,9 mld. euro anul trecut, reprezentand o pondere de 4,9% din totalul importurilor Romaniei, fata de un volum de 2,4 mld. euro si o pondere de 4,3% in 2008. China a urcat astfel de pe locul noua pe locul cinci in topul tarilor din care importa Romania. In ceea ce priveste vanzarile pe care firmele de pe piata locala le au in China, volumul este foarte redus, de doar 60 mil. euro in 2009, adica 0,2% din totalul exporturilor Romaniei de anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Izabela Badarau