Interagro vrea numai gaze ieftine din productia interna

Autor: Roxana Petrescu 15.04.2010

Grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai mare consumator de gaze din Romania activ in industria chimica, ii propune Ministerului Economiei schimbarea Legii gazelor astfel incat cele sase combinate care fac parte din grup sa primeasca numai gaz din productia interna, de doua ori mai ieftin comparativ cu cel din import.

De obicei, consumatorii de gaze din Romania cumpara gazele la un pret de cos in care intra atat importurile, cat si productia interna. De anul trecut insa si pana in octombrie anul acesta toti marii consumatori de gaze naturale primesc numai gaze din productia interna, aceasta fiind considerata o masura anticriza. Astfel Niculae, alaturi de alti mari consumatori de gaze, primesc de aproape un an gaze ieftine provenite numai din productia interna, de la Romgaz, companie controlata de ministerul Economiei condus de Adriean Videanu. Prin modificarea legii, Interagro urmareste perpetuarea acestui ajutor.

"Noi nu ardem gazele, noi le chimizam si facem produse. Avand un pret constant, ne vom putea face un plan de afaceri. Ceea ce ne dorim este de fapt o perpetuare a deciziei luata anul trecut privind alimentarea marilor consumatori numai cu gaze din productia interna. Am propus Ministerului Economiei modificarea Legii gazelor, astfel ca acestea sa fie denumite materie prima pentru chimizare, pentru ca acesta este procesul prin care se obtin produse cu valoare foarte mare", spune Marin Mirea, consilier in cadrul grupului Interagro. Astfel compania cere sa fie alimentata cu gaze interne "la un pret nu mai mare fata de cel de productie".

"Noi luam gazul numai de la Romgaz si lunar consumam circa 180-200 de milioane de metri cubi", a mai precizat reprezentantul Interagro.

Niculae vrea sa preia Doljchim de la Petrom

Mirea a mai precizat ca Interagro este interesat de achizitia combinatului Doljchim, detinut acum de catre Petrom, cea mai mare companie locala aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV.

"Am trimis o scrisoare de intentie la Petrom, dar inca nu avem un raspuns din partea lor", a mai precizat reprezentantul Interagro. Mirea nu a precizat la cat s-ar putea ridica o astfel de tranzactie in cazul in care Petrom ar accepta propunerea celor de la Interagro. Petrom a anuntat inca de anul trecut ca vrea sa iasa de pe piata produselor chimice, primul pas in acest sens fiind vanzarea partii de petrochimie de pe platforma Arpechim catre combinatul chimic Oltchim. Petrom a anuntat ca in cazul combinatului Doljchim unitatea urmeaza fie sa fie vanduta, fie sa fie inchisa pana la sfarsitul acestui an. "In cazul in care tranzactia se va realiza, Interagro va prelua si angajatii combinatului de la Craiova", a mai precizat Mirea. Potrivit estimarilor sale, grupul Interagro se bazeaza pe afaceri de 594 de milioane de euro, mai mari comparativ cu cele din 2009.