Investitorii „storc” piata de orice potential de crestere

Autor: Vlad Anastasiu 15.04.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis si sedinta de ieri pe crestere, insa pe o volatilitate care nu a depasit 0,64%, cea mai mare variatie fiind inregistrata de indicele societatilor financiare BET-FI. Principalul indice al pietei, BET, a inchis in urcare, cu o apreciere de aproape 0,5% fata de referinta, depasind pragul de 6.000 de puncte. Brokerii sunt de parere ca aprecierile pe piata locala mai sunt sustinute doar de cresterile de pe extern, dar care au devenit nesustenabile fundamental.

"Cresterile pe intern sunt sustinute doar de aprecierile pietelor externe care consemneaza aceeasi evolutie lipsita de volatilitate. Asistam la o stoarcere a pietelor de orice potential de crestere, intreprinsa de fondurile de investitii si alti investitori mari la nivel international", a declarat Adrian Ciudin, directorul pe operatiuni al Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Carpatica.

Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau cresteri similare cu piata de la Bucuresti, cea mai mare apreciere din regiune fiind inregistrata de indicatorul britanic FTSE 100, care urca cu 0,2% fata de cotatia de miercuri. Piata americana deschidea in scadere sedinta de ieri, indicele Dow Jones coborand cu 0,1% fata de referinta.

"Pe piata locala nu vom vedea scaderi ceva mai abrupte atat timp cat pietele externe se pastreaza pe plus. Pana acum, cresterile interne erau sustinute de anunturile de dividende si de speranta reluarii discutiilor referitoare la majorarea pragului de detinere la SIF-uri. Cotatiile la care am ajuns au depasit aceste elemente de sustinere", a adaugat Ciudin.

Pe piata interna, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, de peste 1,6% fata de referinta. In top au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,2%, SIF Moldova (SIF2), de 0,7% si SIF Oltenia (SIF5), de putin peste 0,5%. Titlurile SIF Oltenia au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de peste 4,2 mil. lei. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis in scadere, cu o corectie de aproape 0,6% fata de referinta, coborand astfel la pretul de 0,84 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit pe plus ieri, cu o apreciere de aproape 0,5% fata de cotatia de miercuri.

"Pe intern in continuare ma astept la corectii in piata si chiar la o accentuare a lor, odata ce pietele externe vor reveni pe minus. Am ajuns la niveluri prea mari ca sa fie sustinute fundamental", a mai spus Ciudin.

Titlurile Oil Terminal (OIL) au trecut si ele pe minus ieri, cu o corectie de aproape 2,7%, dupa ce in sedinta de miercuri actiunile operatorului de magistrale petroliere au urcat cu peste 10%. Titlurile Dafora Medias (DAFR) si Oltchim (OLT) au inregistrat scaderi similare de peste 2,5% fiecare, in timp ce actiunile producatorului de conducte Teraplast (TRP) au coborat cu peste 3,5%, la pretul de 0,68 lei/unitate.

Cele mai mari corectii din piata au fost insa inregistrate de titlurile Zentiva (SCD) si Altur Slatina (ALT), care au pierdut aproape 9% fiecare. La polul opus s-au situat aprecierile de peste 11% ale titlurilor UAMT Oradea (UAM).

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a pastrat in continuare scazuta, la putin peste 5,8 mil. euro.

De urmarit astazi