Ameninta scumpirea benzinei tinta de inflatie pe 2010?

Autor: Izabela Badarau 16.04.2010

Stagnarea preturilor la alimente si servicii, ponderea redusa pe care o are benzina in cosul de consum, cat si efectul posibil temporar al scumpirii carburantilor sunt argumente pentru continuarea procesului dezinflationist, spun analistii.

Combustibilii au acumulat in primul trimestru o scumpire de 5,3%, in conditiile in care preturile de consum in economie au crescut in total cu 2,1% in primele trei luni din 2010.

Aceasta este a doua mare crestere pe care a inregistrat-o o grupa de produse, exceptand tutunul si tigarile al caror pret a crescut de la inceputul anului cu 15%.

Preturile la benzina la pompa au crescut de la sfarsitul anului trecut de la 3,71 la 4,33 lei pe litru, in timp ce pentru benzina premium pretul a sarit de pragul de 5 lei pe litru.

Cu toate acestea, inflatia anuala a fost mai redusa in ultimele doua luni, temperata de stagnarea preturilor la produsele alimentare, care cantaresc 37% in cosul de consum pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor. In acelasi timp, combustibilii cantaresc 7,5% din cosul de consum al romanilor. Acest lucru inseamna ca dintr-un salariu mediu net de 1.370 lei, un roman cheltuie 507 lei pe mancare si 103 lei pe benzina.

Dupa un varf de 5,2% la care a urcat rata anuala a inflatiei in ianuarie, a coborat la 4,49% in februarie si 4,2% in martie, astfel ca avansul preturilor la combustibili nu reusesc sa inghita scaderea preturilor la unele alimente, precum ouale sau laptele.

"Cresterea preturilor la combustibili nu cred ca va avea un efect destabilizator pentru tinta de inflatie anul acesta. Chiar daca pretul petrolului probabil a crescut peste marja superioara luata in calcul la prognozarea inflatiei, este posibil sa fie numai o crestere temporara. Sansele ca inflatia anuala sa fie intre 3 si 4% la sfarsitul anului sunt foarte mari, in absenta unor socuri puternice, cum ar fi o depreciere a cursului de schimb", apreciaza analistul macroeconomic Laurian Lungu.

Pentru finalul anului 2010, Raiffeisen Bank estimeaza o inflatie anuala de 4%, iar analistii RBS Bank sunt chiar mai optimisti, avand o estimare de 3,6% a inflatiei anuale in decembrie.

Tinta BNR este de 3,5%, cu un interval de variatie de plus minus un punct procentual. Insa intervalul de incertitudine, adica limitele in care banca centrala poate fi sigura ca se va incadra inflatia, este de plus minus 1,8 puncte procentuale pentru finalul anului. Astfel, minimul inflatiei de anul acesta ar putea fi de 1,7%, iar maximul de 5,3%. Pe fiecare trimestru ce trece, intervalul de incertitudine al bancii centrale privind atingerea tintei de inflatie se ingusteaza.

UniCredit estimeaza o inflatie medie pentru anul acesta de 4%.

"Rata inflatiei va reintra in intervalul tintit de banca centrala in acest an, ceea ce imbunatateste perspectivele procesului de convergenta a ratelor dobanzilor catre nivelul zonei euro, in perspectiva adoptarii monedei unice in 2015", se arata intr-o analiza a bancii.

Inflatia din Romania este mult peste inflatia din zona euro. In luna martie, estimarea inflatiei pentru tarile care au adoptat moneda unica europeana este de 1,5%, potrivit biroului european de statistica Eurostat.