Expertii BNR si profesorii din ASE catre exportatori: Nu mai mizati pe un leu slab

Autori: Claudia Medrega , Liviu Chiru 16.04.2010

Romania ramane cu una dintre cele mai mici cote de piata din punctul de vedere al bunurilor vandute in zona euro dintre statele din regiune, in conditiile in care exportatorii s-au bazat mult timp pe avantajul unui leu slab si nu au reusit sa devina performanti prin tehnologia folosita sau calitatea produselor, este concluzia seminarului "A fi sau a nu fi competitiv - o dezbatere necesara" organizat ieri de BNR.



"Un leu mai slab ajuta exportatorii, dar acestia nu ar trebui sa se mai bazeze pe acest avantaj", au cazut de acord expertii BNR si profesorii din Academia de Studii Economice.

Romania si-a majorat cota de piata in exporturi in Uniunea Europeana de la 0,5% in anul 2000 la 0,9% in 2009, insa ramane cu mult in urma Poloniei sau a Cehiei, care trec de 3% si reuseste sa depaseasca doar Bulgaria.

Surica Rosentuler, directorul Directiei Studii si Publicatii din BNR, a spus ca este esential ca firmele din Romania sa actioneze pentru cresterea competitivitatii prin masuri la nivel microeconomic si sa nu se bazeze pe speranta unui curs favorabil.

"Imbunatatirea calitatii produselor, a productivitatii muncii la nivelul fiecarei companii. Acestia sunt asii din maneca pe care trebuie sa mizeze exportatorii. Iar identificarea unor piete de desfacere este deosebit de importanta", a mentionat Rosentuler.

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, a subliniat ca, fundamental, competitivitatea poate fi asigurata doar prin castiguri de productivitate.

"Romania are nevoie de un model de dezvoltare bazat pe investitii. Citez din discursul unui fost ambasador american: «Romania este tara oportunitatilor perpetue». Ma tem ca si tranzitia este una perpetua", spune Negritoiu. Si el considera ca factorii determinanti pentru competitivitate se gasesc tot la nivel micro, tinand de inovare si investitii. Seful ING afirma ca nivelul cursului ar trebui sa fie dictat de fundamentele economice, iar orice abatere nu poate fi decat temporara.

Politica macro poate asigura un mediu economic adecvat, echilibrat, dar nu poate crea competitivitate, a subliniat Rosentuler. "Dacia se lupta acum pe piata externa cu Fiat, dar nu se lupta cu Italia sau Germania. Atunci cand Romania va intra in zona euro, leul va ramane o amintire. Companiile trebuie sa se pregateasca pentru acel moment si ar trebui sa faca ajustarile necesare pentru a-si consolida competitivitatea."

Atunci cand Romania va trece la euro, Banca Centrala Europeana va face politica monetara si se vor urmari interesele de ansamblu ale zonei euro, a mai spus Rosentuler. "La Bucuresti nu va mai exista nimeni in care exportatorii sa isi puna sperante si sa spuna : «Nu trageti, domnule guvernator, sunt eu, competitivitatea!»."

Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ulterior ca aprecierea leului este greu de oprit, iar episodul 2006-2007, cand leul s-a intarit puternic, nu a tinut de dorinta BNR. Pe de alta parte, el a aratat ca BNR nu poate lasa cursul sa urce prea mult, pentru ca ar crea panica.

Profesorul de economie Moisa Altar spune ca este practic imposibil de definit un curs de echilibru, insa in mod cert nivelul cursului poate influenta cresterea economica.

"Cursul de schimb masoara temperatura economiei nationale, modul in care agentii se misca si cum interactioneaza cu exteriorul."

Elena Iorga (foto, stanga sus), consilier la Directia de Studii din BNR, a spus ca Romania a exportat mai putin catre noile state membre ale UE decat competitorii sai din regiune, si nu reprezinta, in mod ironic, o piata de export pentru ea insasi.

Popa: Cursul e la un nivel neutru, dar daca ar devia, am interveni

Cursul de schimb actual este relativ neutru, fiind corelat cu fundamentele economiei, insa daca ar avea loc deviatii, s-ar impune o analiza pe baza careia BNR ar putea interveni in piata, spune Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Cred ca acum cursul de schimb cu care ne confruntam este relativ neutru, in «agreement» cu conditiile fundamentale ale economiei, asa cum le percepem. Suntem preocupati acolo unde incepem sa percepem volatilitati excesive ale cursului, intr-un sens sau altul. Daca cursul ar devia intr-o parte sau alta, ar necesita o analiza, si daca miscarea este contrara evolutiei fundamentelor economice, posibil si o reactie din partea bancii centrale", a explicat Popa.