Guvernul vinde "perlele energetice" pentru ca Fondul lui Videanu sa stranga 1 mld. euro de la investitorii de pe Bursa. Vor avea investitorii bani?

Ziarul Financiar 15.04.2010

Guvernul se pregateste sa vanda pe Bursa o parte din actiunile detinute la perlele coroanei - companiile din sectorul energetic aflate in portofoliul Ministerului Economiei, precum OMV Petrom, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, din care estimeaza sa incaseze peste un miliard de euro. Informatia a fost publicata ieri dupa-amiaza in exclusivitate de agentia Mediafax, care citeaza un document oficial al Guvernului.

Banii ar urma sa intre intr-un fond special al Ministerului Economiei, condus de Adriean Videanu, cel care administreaza in prezent cel mai important portofoliu din tara.

Fondul, care va administra activele statului in industrie si energie, va participa la finantarea proiectelor de investitii si va valorifica actiunile detinute la companiile din portofoliul statului.

Statul incearca astfel, in al doisprezecelea ceas, sa se foloseasca de Bursa pentru a face rost de lichiditati, dupa ce a imprumutat anul trecut 18 mld. euro de la FMI si de la alte institutii financiare internationale si alte miliarde de euro de pe pietele financiare prin emisiuni de titluri de stat. Brokerii si reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti cer de cativa ani statului sa listeze companii, insa pana in prezent au existat mai multe promisiuni decat realizari.

Guvernul vrea, printre altele, sa vanda un pachet de 12,64% din participatia de 20,64% detinuta la OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca, pentru care ar putea obtine peste 600 mil. euro, la pretul actual de pe Bursa.

Pe lista se mai regasesc participatii minoritare la Transgaz si Transelectrica, dar si la companii nelistate, precum producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroase companii controlate de stat. Statul isi propune sa obtina minimum 57 mil. lei (14 mil. euro) din listarea a 15% din Romgaz.

Pentru companiile deja listate, vanzarea pachetelor minoritare s-ar putea realiza in termen de trei luni de la termenul la care operatiunea va fi aprobata de Guvern, iar pentru companiile nelistate, ofertele ar putea avea loc in 6-9 luni.

Vanzarea participatiilor detinute de stat ar putea fi o mana cereasca pentru Bursa de Valori Bucuresti, care nu a mai avut o listare importanta de la finele lui 2007, cand statul a listat Transgaz Medias (TGN). Majorarea pachetelor listate la Petrom sau listarea Romgaz si a altor companii din sectorul energetic ar transforma Bursa de la Bucuresti intr-una dintre cele mai atractive din regiune pentru investitori, daca initiativa Guvernului se concretizeaza.

"Este o veste buna pentru Bursa pentru ca ar creste si free-float-ul companiilor mari si valoarea zilnica tranzactionata pe piata. O parte din actiuni ar ajunge la investitorii institutionali mari, dar sunt sigur ca daca vanzarea se va face prin oferte publice, vor ajunge si la investitori de retail. Se pare ca Romania urmeaza modelul Poloniei si sunt convins ca va avea succes. Va creste si vizibilitatea Romaniei si a Bursei, pentru ca un astfel de proces va presupune road-show-uri, iar investitorii straini ar putea fi atrasi sa investeasca in aceasta zona", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Invest.

Niciun reprezentant din Ministerul Economiei nu a putut fi contactat pentru a oferi mai multe informatii despre acest proiect.