Un antreprenor din Mehedinti ia bani de la UE pentru o sera

Autor: Adriana Rosoga 18.04.2010

Firma New Bioland din judetul Mehedinti construieste o sera de legume si o unitate de procesare in comuna Jiana pentru care a solicitat fonduri europene de peste 700.000 de euro. Investitia totala se ridica la peste 1,4 milioane de euro.

"Se va construi o sera cu o suprafata de 1,4 hectare unde se vor produce rosii si castraveti, iar productia pe care o estimam a fi realizata este de 40 de kilograme de legume pe metrul patrat. Prima recolta ar trebui sa fie la inceputul anului viitor", spune Ionut Buculeasa, care se ocupa de implementarea proiectului firmei New Bioland.

Firma se afla in etapa de licitatii pentru materialele necesare inceperii constructiei.

"In momentul de fata suntem in licitatii. Vom achizitiona structura metalica si folie dubla gonflabila pentru constructia serei, iar ofertele pe care le avem sunt din Italia, Spania si Franta", explica reprezentantul companiei.

Proiectul "Infiintare sera pentru producerea si procesarea legumelor si constructiile aferente" a fost depus in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole".

"Pentru partea de cofinantare s-a apelat la un credit bancar. Productia care se realizeaza va merge catre depozite de colectare a legumelor. Este mai greu sa intram direct in retelele mari de hipermarketuri."

In sera pe care New Bioland o va construi vor fi angajati cinci oameni, dar si zilieri in perioada de plantare si recoltare a legumelor.

Anul acesta sunt estimate a fi lansate doua apeluri de proiecte pentru masura 121, in mai si octombrie.

Bugetul alocat pentru 2010 pentru cei care doresc sa ia fonduri europene prin masura 121 este de 250 de milioane de euro si se mai pot obtine finantari europene in cadrul acestui program pentru infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni, infiintarea pepinierelor de vita-de-vie, pomi fructiferi si arbusti.

Cine ia banii: