Cum a ajuns Delta Dunarii o zona in care inchiderile de pensiuni si intrarea in incapacitate de plata a operatorilor din turism se tin lant

Autor: Mirabela Tiron 19.04.2010

Una dintre cele mai importante regiuni turistice ale Romaniei - Delta Dunarii - a treia delta din Europa - atrage anual doar 70.000 de turisti, de 14 ori mai putin fata de alte delte europene mult mai mici ca suprafata, precum cea franceza (Delta Camarague) sau cea italiana (Delta del Po). Spre comparatie, doar intr-o zi din iulie, pe litoralul romanesc vin peste 70.000 de turisti.



In urma cu doua saptamani, unul dintre cele mai luxoase complexuri turistice din Delta Dunarii, Delta Nature Resort, anunta ca se inchide anul acesta din cauza absentei turistilor. Mai mult decat atat, alti proprietari de unitati de cazare spun ca incearca sa vanda activele din zona, desi in Delta Dunarii nu este o concurenta mare pe segmentul pensiunilor sau minihotelurilor, fiind in total doar 191 de unitati de cazare cu autorizatii de functionare.

Pe de alta parte, proprietarii de pensiuni care nu si-au scos inca la vanzare unitatile sau care nu le-au inchis pana acum se plang ca se afla in incapacitate de plata si ca au conturile blocate.

"Anul trecut complexul turistic pe care il conduc a finalizat pe pierderi, la o cifra de afaceri de aproape 500.000 de lei (125.000 euro). Abia 23% din camere au fost ocupate. Din lipsa de bani nu am putut plati datoriile la stat asa ca in prezent am conturile blocate din cauza intarzierii la plata impozitelor", a declarat Traian Apostu.

Apostu, 44 de ani, este proprietarul complexului Delta Paradise, situat pe canalul Dunavat, in localitatea Murighiol (36 kilometri de Tulcea), care opereaza doua hoteluri. El sustine ca ii este din ce in ce mai greu sa tina hotelurile deschise din cauza lipsei de turisti. Fost strungar, dar si fost proprietar al unui butic, galateanul Apostu spune ca a cumparat acest complex turistic in 2008, in urma unei tranzactii de 1,4 milioane de euro, bani pe care s-a angajat sa ii plateasca in cinci ani. Initial el detinea doar o pensiunie in Murighiol, dezvoltata in 2004. "Am facut tot posibilul sa imi tin cei 26 de angajati in firma. Statul nu ma ajuta cu nimic, imi ia impozit si atat", spune Apostu, care controleaza 120 de locuri in pensiunea si hotelurile din Delta Dunarii. Complexul turistic, ce are o suprafata totala de luciu de apa de 1.500 de hectare, este inregistrat pe compania Advadelt Turism, care a obtinut in 2008 o cifra de afaceri de 119.000 euro (440.000 lei), potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.

Turisti straini? O gluma

Intrebat cati turisti straini a primit anul trecut, proprietarul complexului a raspuns: "Turisti straini? Lipsesc in Murighiol, cei mai multi dintre clientii nostri fiind turisti romani", a precizat el, adaugand ca anul trecut s-au cazat doar 50 de turisti straini in unitatile pe care le detine. Proprietarul a mai spus ca a incercat sa dezvolte complexul prin fonduri europene, ca a depus un proiect, insa pana in prezent nu a primit nicun raspuns.

Cornel Gaina, proprietarul complexului turistic Cormoran din Delta Dunarii, spune ca numarul turistilor continua sa fie mic si dupa primele trei luni ale anului.

"Am avut un grad de ocupare mediu de 12% in trimestrul unu al anului. Insa se anunta mai multi turisti cu ocazia zilei de 1 mai. Astept sa se ocupe 85 de camere dintr-un total de 240", a spus proprietarul Cormoran, un complex cu o cifra de afaceri de un milion de euro anul trecut, in scadere cu 30% fata de anul anterior.

Cornel Gaina, 56 de ani, care detine alaturi de sotia sa pachetul majoritar de actiuni la complexul hotelier Cormoran din Delta Dunarii, a carui constructie a inceput in 1994, incearca sa vanda proprietatea de trei ani, insa nu gaseste clienti, printre motivele care l-au determinat sa ia aceasta decizie fiind "agresiunea fiscala cu care se confrunta, dar si varsta inaintata". Complexul Cormoran din localitatea Uzlina, judetul Tulcea, este construit pe o suprafata totala de 9.000 de metri patrati, dar detine o suprafata totala de 7,5 hectare. Acesta cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune si 15 vile, care cumuleaza 280 de locuri de cazare.

Un alt complex din Delta Dunarii, complexul turistic de cinci stele Delta Nature Resort din Somova, controlat de compania cu acelasi nume, a fost inchis anul acesta din cauza absentei turistilor. Complexul turistic Delta Nature Resort va fi redeschis in vara lui 2011. Compania Delta Nature Resort a rulat anul trecut afaceri de 1 milion de euro, la jumatate fata de anul 2008, si a finalizat pe pierderi, potrivit lui Virgil Munteanu, directorul general al companiei.

De ce sunt mai putini turisti la noi

Lipsa turistilor in Delta Dunarii este explicata prin infrastructura deficitara, care ingreuneaza deplasarea turistilor spre orasul Tulcea si ulterior spre Delta Dunarii.

"Avem doar un tren spre Tulcea si un aeroport, pe care nu opereaza curse regulate", a spus Virgil Munteanu.

Pentru a ajunge in Tulcea, turistii pot opta pentru o calatorie cu singurul tren accelerat, care pleaca din Bucuresti la ora 15 si ajunge dupa sapte ore la destinatie. Problema este insa ca la ora la care ajunge trenul, aproape zece seara, nu mai circula niciun vapor spre Delta Dunarii. O alta posibilitate teoretica este calatoria cu avionul, insa spre Tulcea nicio companie aeriana nu opereaza zboruri regulate. Singura optiune ramane microbuzul, care face in jur de patru ore si jumatate-cinci ore, pretul unui bilet dus fiind de 60 de lei (15 euro).

"Cu ce sa vina turistii?", spune Munteanu, adaugand ca mai intai trebuie sa se rezvole problema cu infrastructura, dupa care sa se realizeze un plan de promovare a acestei zone turistice. Daca nu includem costul cu transportul, un sejur de o saptamana in Delta Dunarii, cu cazare si masa asigurate, dar si cu cateva excursii, poate ajunge la 1.200 de lei (285 de euro), potrivit calculelor ZF.

"Eforturile sunt facute doar de sectorul privat, adica de noi. Niciodata statul nu va contribui. Spre exemplu, noi (operatorii din turism-n. red.) nu primim subventii, asa cum primesc alti operatori din turism din tarile vecine", spune Virgil Munteanu. El mai sustine ca in aceste conditii turismul din Delta Dunarii si turismul romanesc in general nu vor fi "corente niciodata".

Ce raspunde Ministerul Turismului

"Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) promoveaza Delta Dunarii alaturi de alte destinatii turistice romanesti, in cadrul campaniilor interne si externe de promovare turistica", spun reprezentantii MDRT. Participarea autoritatilor publice locale, a asociatiilor si organizatiilor ce promoveaza zone la manifestarile promotionale reprezinta una dintre actiunile de promovare, potrivit MDRT. Reprezentantii ministerului mai sustin ca Delta Dunarii este prezenta pe site-urile birourilor de promovare si informare turistica din strainatate, in clipurile de promovare ale Romaniei difuzate anul trecut pe canalele Eurosport si CNN, in afisele amplasate in cadrul campaniilor out-door (interne si externe), precum si in materialele promotionale de tipul brosurilor sau albumelor.

Un alt mijloc de promovare utilizat de MDRT este organizarea vizitelor de informare si documentare pentru tour-operatori, specialisti in turism si jurnalisti, una dintre zonele incluse pe traseul acestora fiind Delta Dunarii, sustin reprezentantii MDRT.

"Sunt de parere ca nu se face promovare asa cum ar trebui Deltei Dunarii. Toti turistii, romani sau straini, sunt incantati de ceea ce vad si ne spun ca nu se asteptau sa fie atat de frumos in Delta", mentioneaza Traian Apostu, care adauga ca si-ar dori ca oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sa vina in Delta si sa ii convoace pe toti proprietarii de pensiuni la o discutie, pentru a gasi solutii la problemele legate de numarul mic de turisti.

"Cred ca si daca s-ar face programe pentru a veni mai multi romani in Delta Dunarii ar fi de ajuns. Daca nu vin straini, macar sa vina romanii care nu au vazut Delta", a spus Apostu, adaugand ca traieste o viata plina de stres din cauza lipsei de posibilitati financiare pentru achitarea datoriilor si dezvoltarea afacerii.

Un milion de turisti in alte delte europene

Daca in Delta Dunarii, numarul de turisti nu ajunge nici la 100.000 de persoane anual, in Delta Camarague din Franta, care are aproape 10 hectare, numarul turistilor depaseste 1 milion de persoane pe an, potrivit datelor de pe site-ul de promovare al deltei franceze.

Mai mult decat atat, si in Delta Padului din Italia (Delta del Po, 1.500 kilometri patrati), care poate fi vizitata in patru ore, numarul de turisti depaseste 1 milion de persoane pe an. "Delta Padului din Italia este o delta antropizata, am fost de patru ori acolo si abia am vazut o egreta. Dar are o intreaga infrastructura", spune Virgil Munteanu, directorul general al Delta Nature Resort.

Delta in cifre