Bursa si-a bugetat scadere cand toata piata creste

Autor: Andrei Chirileasa 18.04.2010

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), compania care administreaza principala piata de actiuni din Romania, estimeaza pentru acest an o scadere a veniturilor cu 12% si castiguri cu 38% mai mici decat anul trecut, desi valoarea zilnica a tranzactiilor de pe piata a inregistrat in primele trei luni ale anului o revenire semnificativa fata de media anului trecut, iar cotatiile actiunilor listate au crescut spectaculos in ultimul an determinand cresterea interesului pentru investitii la Bursa.

Conducerea Bursei mizeaza pe venituri totale de 20,67 mil. lei (4,92 mil. euro, la un curs bugetat de 4,2 lei/euro), fata de 23,6 mil. lei anul trecut, in timp ce profitul net va scadea de la 8,3 mil. lei la 5,1 mil. lei (1,21 mil. euro), conform proiectului de buget care va fi supus aprobarii actionarilor la 30 aprilie. Singurul capitol la care sunt prevazute cresteri este cel al cheltuielilor totale, care ar urma sa urce cu 7%, de la 14 mil. lei la aproape 15 mil. lei (3,56 mil. euro).

Indicatorii bugetati pentru acest an iau in calcul o valoare zilnica a tranzactiilor de pe Bursa de circa 6,5 mil. euro, peste nivelul de 5,5 mil. euro inregistrat in 2009, dar sub transferurile inregistrate in primele luni ale anului, care au depasit 8 mil. euro zilnic. De asemenea, Bursa nu mai ia in calcul reduceri ale comisionului de tranzactionare, dupa ce a scazut in ultimii ani tarifele. In aceste conditii, veniturile din comisioane de tranzactionare ar urma sa se situeze la 12,6 mil. lei, fata de 9,46 mil. lei anul trecut.

Pe de alta parte, principala cauza a scaderii veniturilor, dupa datele din bugetul Bursei, ar fi scaderea veniturilor din dobanzi, in conditiile in care ratele la care bancile remunereaza depozitele au scazut cu mai mult de 50% in ultimul an, iar Bursa ar putea sa-si mai reduca depozitele pentru a distribui dividende de circa 8 mil. lei actionarilor, din profitul anului trecut. In aceste conditii, Bursa si-a bugetat venituri din dobanzi de circa 3,9 mil. lei, fata de peste 9 mil. lei in 2009.

In ciuda acestor estimari de venituri in scadere, Bursa si-a prevazut cheltuieli mai mari, un motiv de nemultumire pentru actionari. "Bugetul este dezamagitor. Inteleg ca exista o reticenta la nivelul veniturilor, dar de ce nu au prevazut si o scadere a cheltuielilor. Conducerea Bursei ar trebui sa reduca cheltuieli si nu sa adauge costuri suplimentare", afirma Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest.

Daniel Tepes a devenit cel mai mare actionar al BVB

Daniel Tepes, proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, a devenit oficial cel mai mare actionar al Bursei, cu o participatie de 4,5%, dupa ce a achizitionat actiunile detinute la BVB de HTI. Tepes este si cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu (Sibex), cu circa 8% din actiuni. La preturile actuale, participatiile sale la cele doua burse valoreaza peste 3,5 mil. euro.

Tepes a preferat pana in prezent sa stea in umbra reflectoarelor, dar influenta sa pe Bursa a crescut semnificativ in ultimii ani, drept dovada in acest sens stand alegerile din februarie de la Bursa, cand sase dintre cei noua membri ai CA au fost alesi de pe lista sa de candidati, iar sprijinul sau i-a adus un nou mandat de presedinte lui Stere Farmache.

Al doilea actionar al Bursei este tot o persoana fizica, Mircea Musgociu, care detine 4,34% din actiuni, iar primii 15 actionari individuali ai BVB detin impreuna aproape 12% din actiuni.

Interesul pentru titlurile BVB a crescut in ultima saptamana, dupa ce Bursa a anuntat ca a selectat firma de brokeraj Intercapital Invest pentru a-i intermedia listarea actiunilor pe propria platforma. Imediat dupa aceea au aparut trei anunturi de cumparare de actiuni pe site-ul Bursei de la trei persoane fizice, care ofera preturi de 35-36 lei/actiune, evaluand astfel Bursa la circa 65 mil. euro.