Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea au explodat in martie. Un fond american a devenit foarte activ

Autor: Roxana Pricop 18.04.2010

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un volum record in luna martie, reprezentand circa 5,3% din capitalul Fondului, in conditiile cresterii interesului investitorilor straini.

Volumul de 753,8 milioane de actiuni tranzactionat luna trecuta este de 4,4 ori mai mare decat cel din februarie, cand s-au transferat 170 mil. actiuni, si de cinci ori mai mare decat tranzactiile din decembrie 2009. De altfel, din martie 2008, cand a devenit posibila vanzarea actiunilor FP prin Depozitarul Central, si pana in decembrie 2009 s-au tranzactionat circa 21% din actiunile Fondului.

"In luna martie, printre cei mai activi cumparatori au fost brokerii cehi de la Wood, un fond din Irlanda si fondul american Elliott Management", a spus o persoana implicata in tranzactii cu actiuni FP.

Cresterea tranzactiilor vine in conditiile in care americanii de la Franklin Templeton, care vor prelua administrarea FP, au promis ca vor lista Fondul la Bursa pana in septembrie. Din acel moment va fi mai dificil pentru investitorii mari sa cumpere pachete de actiuni in conditii de netransparenta a pretului, ca pana in prezent. Deocamdata, Fondul nefiind listat, tranzactiile cu actiuni se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. Oferta si cererea de titluri se intalnesc prin intermediul anunturilor de mica publicitate.

"Piata tranzactiilor cu actiuni Proprietatea este o piata a cumparatorilor. Atunci cand apar miscari pozitive in directia numirii companiei Franklin Templeton la carma Fondului, investitorii reactioneaza si cresc volumul de tranzactii", a spus Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitii Cartesian care detine 2,77% la Proprietatea, potrivit ultimelor date disponibile. Oferta limitata si interesul tot mai mare al investitorilor straini la cumparare au dublat pretul actiunilor Fondului Proprietatea (FP) in primul trimestru, pana la o valoare de 0,5-0,53 lei/titlu. La acest pret, Fondul valoreaza circa 1,8 mld. euro.