Palacios, CEZ: La Fantanele nu era nimic. Acum sute de oameni lucreaza

Autor: Roxana Petrescu 19.04.2010

Pentru noul director de dezvoltare al cehilor de la CEZ Romania proiectul eolian de la Fantanele este deja unul matur. Atentia lui se indreapta acum spre investitia de 400 de milioane de euro intr-o unitate de productie pe gaze la Galati pe care cehii spun ca ar vrea s-o finalizeze pana in 2015.

Juan Saez Palacios a intrat in top managementul CEZ Romania la inceputul lunii martie dupa ce din anii '90 a facut parte din mai multe companii active in sectorul energetic.

De 20 de ani in energie

"Inca din anii '90 am lucrat in cadrul mai multor companii energetice prezente in tari precum Spania, Cehia, Portugalia sau Zimbabwe. Eram in Romania de mai multi ani, unde am lucrat cu cei de la Union Fenosa (grup energetic spaniol - n. red.) cand am primit oferta de la CEZ", spune Palacios, director de dezvoltare in cadrul CEZ Romania, compania care s-a format in urma privatizarii fostei filiale de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Oltenia, dar care a cunoscut in ultimii ani o extindere agresiva mai ales pe zona proiectelor de producere a energiei electrice.

Palacios spune ca nu stie cat va sta in Romania, dar ca obiectivele sale sunt de a gasi noi oportunitati pe piata, chiar si in unele domenii cum ar fi cel al energiilor regenerabile unde CEZ deja este implicat in proiecte uriase.

"Piata va decide cat voi sta aici pentru ca nu mai traim vremea mandatelor cu o durata fixa de timp. Principalele mele obiective sunt consolidarea proiectelor pe care CEZ le are in curs de dezvoltare, dar si continuarea strategiei de identificare a unor noi oportunitati pe piata locala. In fiecare zi analizam aceste oportunitati si nu exlcudem proiecte noi nici pe partea de energie regenerabila si nici pe partea de cogenerare (producerea simultana de energie electrica si de energie termica - n. red.)", spune Palacios.

Viata dupa Fantanele

Cehii spun ca anul acesta, in toamna, prima parte a proiectului eolian din Dobrogea, cel din Fantanele, va fi pus in functiune, ceea ce inseamna ca 139 de turbine eoliene, fiecare de cate 100 de metri inaltime, vor fi operationale. Dupa aceasta etapa, vor incepe constructiile la Cogealac astfel incat anul viitor toate cele 240 de turbine ale proiectului, cu o capacitate totala de 600 MW, aproape cat un reactor al centralei de la Cernavoda, sa fie instalate. Nota de plata a proiectului va fi de 1,1 miliarde de euro.

"Valoarea adaugata a unui proiect precum cel de la Fantanele este foarte mare. Intr-adevar, angajati direct ai CEZ la finalul acestui proiect ar putea sa fie cateva zeci, dar intr-un loc in care nu era nimic alte sute de oameni au primit joburi pentru a construi drumuri, fundatii, au adus tehnologie, au consumat carburanti pentru a aduce camioanele si au schimbat cauciucurile acelor camioane. In plus, se specializeaza o intreaga forta de munca ce mai tarziu va fi capabila sa lucreze si la alte proiecte", spune Palacios.

Venituri de 370 mil. euro

Anul trecut, CEZ Romania a avut venituri de circa 370 de milioane de euro, potrivit datelor grupului, si se asteapta pentru anul acesta la un impact major asupra afacerilor odata cu intrarea in functiune a centralelor de la Fantanele.

"Dupa ce vom pune in operare in acest an parcul de la Fantanele, acesta va avea un impact major pentru businessul nostru. Pe de alta parte insa, scaderea consumului de energie electrica are un impact asupra partii de distributie a energiei", a mai precizat reprezentantul CEZ Romania.

Dar noul director de dezvoltare al CEZ Romania spune ca proiectul eolian este deja unul matur, atentia lui fiind concentrata spre proiectele care abia acum sunt in faza de realizare, adica cel al reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda si cel al centralei de la Galati, ambele facute in parteneriat cu statul roman.

"Planul nostru este de a da startul centralei in cogenerare (produce simulta energie electrica si termica) de la Galati in 2012. In toamna cred ca vom avea studiul de fezabilitate. Capacitatea va fi de aproximativ 400 MW, dar acest nivel poate varia in functie de modul in care va evolua consumul de electricitate. In mod normal, pana in 2015 aceasta investitie ar trebui sa fie finalizata", spune Palacios.

Centrala de la Galati ar urma sa functioneze pe gaze, iar valoarea investitiei, la o capacitate de 400 MW, ar putea fi de circa 400 de milioane de euro. Proiectul este facut in parteneriat cu Termoelectrica in urma semnarii unui memorandum in 2008.

Redimensionare viitoare

In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, unde CEZ mai lucreaza cu Enel (Italia), RWE Power (Germania), Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (grup franco-belgian), ArcelorMittal Romania, dar si cu statul roman, Palacios spune ca acum nu se poate lua o decizie in sensul implicarii firmei in acest proiect cu o valoare de 4 miliarde de euro.

"Intr-adevar lucrurile merg mai usor cand esti de unul singur intr-un proiect, dar intr-o piata nu actionezi niciodata individual. De exemplu, apa calda care va fi generata la proiectul de la Galati la finalul zilei trebuie s-o dam cuiva, beneficiarul fiind autoritatile locale din zona. Conexiunea cu reteaua de transport de gaze este o alta problema care trebuie rezolvata tot alaturi de statul roman", spune Palacios.

CEZ spune ca niciunul dintre proiectele in care este implicat pe piata locala nu necesita o redimensionare ca urmare a impactului pe care criza l-a avut asupra consumului de energie electrica sau asupra finantarilor.

"Proiectele care sunt azi in curs de dezvoltare nu vor fi redimensionate din cauza modificarii contextului de piata, context care a dus la scaderea consumului de energie. Pentru proiectele viitoare putem sa ne punem aceasta problema", spune Palacios.

Anul trecut, consumul de energie electrica a inregistrat o scadere de 8,3 procente, prima dupa ani neintrerupti de crestere.

Cea mai importanta parte a acestei scaderi a venit din partea industriala, in timp ce consumul casnic chiar a crescut pe fondul cresterii somajului.

Nici consumul de gaze naturale sau de carburanti nu a ramas neafectat, criza diminuand cu circa 15% cererea de gaze pe plan local si cu 6-10% pe cea de carburanti.

"Stim ca ne aflam acum intr-o criza, dar traim un ciclu economic, iar proiectele energetice iau ani intregi pana la punerea in functiune. Cu o astfel de perspectiva pe termen lung, nu ne facem griji prea mari pentru situatia economica actuala. Piata locala a energiei electrice este acum jos, dar exista sansa exportului de energie. In plus, foarte multe centrale pe carbuni sunt vechi si este nevoie ca acestea sa fie inlocuite cu unele noi", a mai spus Palacios.

Proiecte multe

Lista proiectelor de producere a energiei electrice in care CEZ este implicat

Reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda

Parcul eolian de la Fantanele si Cogealac

Centrala pe gaz la Galati