Economia Ucrainei a crescut cu 5% in primul trimestru

Autor: Catalina Apostoiu 19.04.2010

Produsul Intern Brut al Ucrainei a avansat cu 5% in primul trimestru al acestui an, conform datelor bancii centrale a tarii, citate de KyivPost.

Ihor Shumylo, director in cadrul bancii, a reconfirmat estimarea de 3-4% privitoare la cresterea economica pe intregul an 2010. Conform declaratiilor sale, economia Ucrainei a revenit pe crestere la mijlocul anului trecut. Conform estimarilor bancii, din trimestrul doi al anului trecut economia avanseaza cu o rata trimestriala de 1,5%. Guvernul anticipeaza o crestere de 3,7% a PIB-ului in 2010. Inflatia este estimata la 13,1%.

Statul ucrainean a fost nevoit sa apeleze la ajutorul FMI pentru un credit de urgenta in valoare de 16,4 miliarde de dolari inca din noiembrie 2008 pentru a evita intrarea in incapacitate de plata dupa ce criza mondiala a redus cererea pentru exporturi, in special otel, si a afectat aproximativ 20 de creditori.

O parte din cele 10,6 miliarde de dolari primite pana acum de la fond au fost utilizate de Ucraina pentru reducerea deficitului bugetar. Tara ar putea primi urmatoarea transa din creditul de urgenta in luna mai, anunta la inceputul acestei luni Mikola Azarov, primul-ministru al tarii.

La mijlocul acestei luni, oficialii de la Kiev au anuntat pregatirea in decurs de doua saptamani a unui memorandum pentru un nou program de asistenta financiara cu FMI. Termenul de doua saptamani a fost stabilit de presedintele tarii, Viktor Ianukovici, si de directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn.

FMI nu va impune reguli in ceea ce priveste cheltuielile bugetare, insa stabileste tinta de deficit bugetar la 6% din PIB, a spus Azarov. "Este problema noastra ce masuri vom lua pentru a reduce deficitul bugetar", a spus primul-ministru ucrainean.

Primul-ministru doreste ca in urmatorii doi ani si jumatate economia sa ajunga sa creasca in acelasi ritm ca inainte de criza. Produsul Intern Brut al statului a avansat cu 7,9% in 2007 si 7,3% in 2006. Specialistii anticipeaza o crestere de 4,7% a economiei tarii in 2011, dupa declinul de 15% inregistrat in 2009.