Goldman Sachs este epicentrul noului scandal care zguduie din temelii Wall Street

Autor: Andreea Mioara Neferu 20.04.2010

Banca Goldman Sachs si fondul de investitii Paulson & Co., doi dintre gigantii care fac jocurile pe Wall Street, se afla in mijlocul unui scandal imens, fiind acuzati ca si-au inselat clientii.



Goldman Sachs risca sa fie investigata si de autoritatile din Marea Britanie si Germania, dupa ce comisia de reglementare a pietei de capital din Statele Unite (SEC) a adus la adresa bancii acuzatii de frauda.

Acuzatiile impotriva Goldman Sachs, cea mai influenta banca americana, au inceput sa aiba ecouri si in Europa, starnind un nou val de critici la adresa gigantului bancar.

Premierul britanic Gordon Brown a solicitat Autoritatii de Servicii Financiare sa demareze o investigatie speciala privind Goldman Sachs, declarand ca este "socat" de ipocrizia morala a institutiei, potrivit Bloomberg. In acelasi timp, autoritatea financiara germana Bafin a cerut SEC detalii cu privire la acuzatiile aduse bancii de investitii, a anuntat un purtator de cuvant al cancelarului Angela Merkel.

SEC a acuzat Goldman Sachs de frauda intrucat nu a dezvaluit clientilor sai care au investit intr-un pachet sintetic de titluri garantate cu derivate pe credite ipotecare subprime, denumit Abacus, ca, de fapt, aceste instrumente erau alese de fondul de hedging Paulson & Co. detinut de celebrul manager John Paulson, care pariase pe deprecierea lor. Potrivit SEC, acest conflict de interese ar fi prejudiciat investitorii implicati cu peste un miliard de dolari (740 mil. euro).

Se pare ca managerii marilor fonduri de hedging, asa cum este cazul lui John Paulson, incercau adesea sa parieze impotriva acestor pachete sintetice, alcatuite din titluri derivate si nu din contracte reale.

Goldman, implicata intr-un scandal alaturi de greci

Politicienii care au fost nevoiti sa apeleze la banii contribuabililor in perioada de criza pentru a salva sectorul bancar de la colaps isi intorc acum privirile catre Goldman, acuzata ca ar fi contribuit la declansarea turbulentelor financiare si ca, totodata, ar fi profitat de pe urma acestora. Mai mult, UE ancheteaza in prezent anumite tranzactii prin care Goldman ar fi ajutat Grecia sa ascunda deficitul bugetar masiv.

"Vom vedea politicieni din intreaga lume care vor trage Goldman Sachs la raspundere. Acum (Goldman - n.red.) este vulnerabila. Toata lumea si in special politicienii vor incerca sa profite de pe urma acestei chestiuni", a afirmat Scott Moeller, fost bancher si actualmente profesor in cadrul Cass Business School din Londra.

Pe de alta parte, banca americana a respins vehement acuzatiile aduse de autoritati.

"Se pare ca oamenii au fost indusi in eroare cu privire la ceea ce s-a intamplat. Bancile reprezinta in continuare o problema. Sunt un adevarat risc pentru economie", a spus premierul britanic Gordon Brown, care se pregateste pentru alegerile legislative ce vor avea loc pe 6 mai.

Principala victima a fraudei orchestrate de Goldman este Royal Bank of Scotland (RBS), care a platit 841 de milioane de dolari pentru ca pozitia sa pe pachetul Abacus, "mostenita" dupa preluarea creditorului olandez ABN Amro, sa fie inchisa. Guvernul britanic detine participatia majoritara in cadrul RBS.

Blankfein ar putea fi in spatele tranzactiilor cu derivate sintetice

Acuzatiile impotriva Goldman aduc in discutie un singur nume, cel al lui Fabrice Tourre, vicepresedinte al operatiunilor ipotecare ale bancii. Insa potrivit unor fosti angajati ai bancii, o serie de executivi de top ar fi fost implicati in monitorizarea pachetelor de titluri garantate cu derivate sintetice, scrie The New York Times. Chiar si Lloyd Blankfein, director executiv al bancii, este considerat de acestia responsabil pentru supravegherea operatiunilor ipotecare. Cei din managementul de top au pus punct disputelor privind activitatile cu instrumente ipotecare, in conditiile in care angajati precum Tourre au atras atentia asupra faptului ca preturile imobiliarelor vor scadea, spun aceste surse care au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Wall Street va ramane cu o imagine sifonata

Demersul SEC ar putea da Wall Street o lovitura de gratie, in contextul in care o serie de investitori ar putea trage la raspundere atat Goldman, cat si alti giganti bancari care au instrumentat si au vandut pachete ipotecare toxice.

Wall Street a jucat un rol complex, dar controversat in criza ipotecara. Goldman si alti jucatori importanti din sectorul bancar au "lucrat" in spatele cortinei, transformand creditele ipotecare in investitii. Chiar si acum, la peste 18 luni de cand guvernul de la Washington a salvat institutiile financiare, nimeni nu stie cu certitudine cati bani au fost pierduti in urma acestor investitii.

Potrivit informatiilor aparute in presa internationala la finalul saptamanii trecute, tranzactii similare au fost derulate in perioada 2006-2007 si de banci precum Merrill Lynch, Deutsche Bank si JP Morgan, care ar putea fi nevoite sa se apere de acuzatii similare.

Acest scandal loveste Goldman dupa 15 luni in care a inregistrat profituri considerabile. Prosperitatea bancii intr-o perioada de declin economic a fost insa taxata puternic de opinia publica, care a condamnat bonusurile masive primite de executivii Goldman, in conditiile in care banca a primit ajutor de stat.

A doborat bursele

Bursele europene au continuat si luni sa scada, dupa ce au inchis in declin puternic sedinta de vineri, pe fondul acuzatiilor de frauda aduse grupului bancar Goldman Sachs si al problemelor cu care se confrunta companiile aeriene din cauza norului de cenusa islandeza. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se depreciase ieri la pranz cu 1%, pana la 265,36 puncte. Cele mai puternice scaderi au fost consemnate de grupurile bancare. Euro a pierdut, de asemenea, teren in fata dolarului american, scazand ieri cu 0,5%, pana la o cotatie de 1,3502 dolari per euro.

Goldman Sachs, gigantul controversat

Paulson & Co., maSina de facut bani