Cat ar castiga Bursa din listarea Fondului Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa 19.04.2010

Cu tranzactii estimate la circa 300 de milioane de lei (73 mil. euro), Fondul Proprietatea ar fi fost de departe cea mai tranzactionata actiune de pe Bursa in martie si ar fi urcat valoarea totala a tranzactiilor derulate pe piata de actiuni cu peste 40%, la aproape 1 mld. lei.

Pe masura ce Fondul Proprietatea face noi pasi in directia listarii la Bursa, interesul pentru titlurile sale creste, iar evolutia tranzactiilor in ultimele luni arata ca odata cu listarea, Fondul ar deveni un concurent puternic al SIF Oltenia (SIF5) pentru titlul de cea mai lichida actiune.

In martie, tranzactiile pe Fondul Proprietatea au atins un nivel record, fiind transferate peste 5% din actiunile Fondului, iar pretul si-a continuat evolutia pozitiva. La cele 753 de milioane de titluri transferate in martie, luand in calcul un pret mediu de 0,4 lei/actiune (desi s-au facut tranzactii si la 0,53 de lei), valoarea transferurilor s-ar ridica la 300 mil. lei. Tranzactiile derulate pe Bursa in martie au fost de circa 693 mil. lei, cele mai mari valori fiind pe Rompetrol Rafinare (RRC), care a luat prim-planul datorita ofertei de preluare a kazahilor, dar va disparea in curand din peisajul bursier, urmata de SIF Oltenia, cu circa 100 mil. lei.

Tranzactiile derulate in martie la Fondul Proprietatea pot fi considerate ca fiind exceptionale, avand in vedere ca multe fonduri de investitii incearca sa-si consolideze participatiile inainte ca fondul sa fie listat.

Modul in care se realizeaza in prezent tranzactiile, prin negociere directa intre cumparator si vanzatori si inregistrarea tranzactiilor la Depozitarul Central permite inca acumularea unor pachete mari de actiuni la preturi mai mici decat in cazul in care fondul ar fi listat.

Statisticile publicate de Fond arata insa ca in ultimii doi ani s-au tranzactionat peste 26% din actiunile acestuia, adica o medie lunara de peste 1% din numarul total de actiuni. Datele din februarie si decembrie confirma ca in general tranzactiile lunare cu Fondul Proprietatea au fost de circa 1% din capital.

La un asemenea volum mediu, valoarea lunara a tranzactiilor de pe Fondul Proprietatea ar plasa titlurile in Top 3 al celor mai lichide actiuni de pe Bursa si ar aduce o crestere de cel putin 10-15% a valorii tranzactiilor, cu beneficii in principal pentru brokeri si pentru Bursa de Valori Bucuresti, care-si iau veniturile in principal din comisioanele de tranzactionare.