Fiscul a blocat un milion de conturi bancare in ultimul an pentru recuperarea taxelor restante

Autor: Ciprian Botea 19.04.2010

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat in ultimul an conturile bancare a peste 950.000 de contribuabili care nu si-au platit la timp taxele la stat, masurile de executare silita intensificandu-se odata cu scaderea veniturilor la buget.



Doar in primele trei luni din 2010 Fiscul a dispus masura popririi conturilor pentru peste 240.000 de contribuabili, cu o treime mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de ANAF la cererea ZF. In 2009, numarul tuturor conturilor poprite s-a ridicat la aproximativ 893.900.

"Comparativ cu anii anteriori, se poate observa in ultimul timp o crestere a situatiilor in care autoritatile fiscale recurg la recuperarea creantelor fiscale prin intermediul popririi conturilor bancare ale contribuabililor", afirma Adrian Rus, tax senior manager la firma de consultanta Ernst & Young.

Reprezentantii din teritoriu ai Fiscului confirma, in acelasi timp, ca numarul executarilor silite s-a inmultit si in contextul in care tot mai multe firme care au probleme cu lichiditatile apeleaza la creditul fiscal.

"Ii tinem sub control si pe cei carora le facem inlesniri. Chiar daca exista intelegere pentru unii contribuabili, nu mergem dincolo de limita legii si luam toate masurile care se impun pentru recuperarea debitului", spune Ion Popescu, directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov.

In judetul Brasov, de exemplu, au fost blocate in primul trimestru aproape 6.700 de conturi apartinand contribuabililor cu datorii nestinse, cu 18% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea debitelor executate prin poprirea conturilor a scazut insa de la 120,3 milioane de lei in primele trei luni din 2009 la 86,9 milioane de lei in primul trimestru al acestui an. Directia Generala a Finantelor Publice Brasov a pus si sechestre pe 227 de bunuri mobile si imobile, cu 80% mai mult decat in intervalul ianuarie-martie 2009.

ANAF poate bloca usor contul unui restantier la bugetul de stat, avand in vedere ca primeste de doua ori pe luna informari de la banci cu situatia conturilor inchise si deschise de companii si persoane fizice. Bancile ar putea fi insa obligate sa raporteze cu o frecventa saptamanala situatia conturilor deschise si inchise de clienti, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedura fiscala. Totodata, bancilor li s-ar putea solicita sa comunice Fiscului inclusiv soldul conturilor bancare si rulajele efectuate prin intermediul acestora.

Si directiile de taxe si impozite locale aflate in subordinea primariilor pot dispune masura popririi conturilor contribuabililor, Codul de procedura fiscala permitand autoritatilor locale sa solicite de la ANAF datele privind conturile bancare. Astfel, un contribuabil se poate trezi cu contul blocat chiar si pentru un debit de cateva sute de lei.

Consultantii fiscali spun ca noua forma a Codului de procedura fiscala va facilita activitatea de investigare a evaziunii fiscale, in prezent bancile putand refuza transmiterea de informatii privind situatia soldurilor si a rulajelor invocand secretul bancar.

Adrian Rus de la Ernst & Young a explicat ca procedura de executare silita prin poprire a conturilor bancare ale contribuabililor cu datorii nestinse este o metoda mult mai usor de implementat de catre autoritati, in comparatie cu procedura de executare silita a bunurilor (mobile si/sau imobile) detinute de contribuabili, usurand astfel sarcina Fiscului ce nu mai are nevoie sa valorifice bunurile respective, valorificare ce ar presupune desfasurarea unor proceduri din partea autoritatilor fiscale si ar necesita un timp uneori destul de indelungat.

El adauga ca este probabil ca o masura de a deschide un nou cont bancar sa nu aduca beneficii contribuabilului in discutie in masura in care disponibilitatile in lei sau valuta din conturile initiale nu acopera obligatiile sale fiscale.

Legislatia in materie mentioneaza ca poprirea conturilor bancare in scopul stingerii obligatiilor fiscale se aplica debitorilor titulari de conturi bancare asupra sumelor din respectivele conturi.

Reprezentantii Fiscului sustin ca nu se impune nicio masura asiguratorie asupra unui contribuabil fara sa existe o creanta pe care statul o are de recuperat si ca masura respectiva este ridicata imediat ce debitul este achitat.

Creanta minima pentru care poate fi impusa o masura asiguratorie este de 100 de lei in cazul persoanelor fizice si de 500 de lei in cazul companiilor.

Mai multe conturi blocate in Brasov