Companiile aeriene sfideaza cenusa islandeza

Autor: Doina Anghel 19.04.2010

O parte din zborurile catre sudul Europei au fost reluate ieri de companiile aeriene din Romania si UE, in conditiile in care destinatiile din nordul Europei sunt in continuare "tabu" pentru transportatorii aerieni, din cauza cenusii vulcanului islandez Eyjafjallajokull, care a devenit activ la finalul saptamanii trecute.

La aeroportul Otopeni, singurele curse ne-anulate, dar amanate de mai multe ori, erau aseara cele catre Cluj-Napoca, Timisoara si Istanbul.

CE a insistat ieri ca spatiul aerian ramane inchis din motive de siguranta pentru pasageri, in conditiile in care asociatia transportatorilor aerieni IATA a cerut deschiderea treptata a spatiului aerian european, dupa ce principalele companii de transport aerian, care au efectuat ieri zboruri-test, au sustinut ca norul produs de vulcan nu este periculos.

Inchiderea spatiului aerian britanic este "inutila", a apreciat ieri directorul general al companiei britanice British Airways (BA), Willie Walsh, dupa un zbor-test. Compania sa pierde zilnic intre 15 si 20 mil de lire sterline (17-22 mil. euro) in conditiile in care pierderile globale ale operatorilor sunt de aproximativ 200 mil. euro. CE a anuntat ieri ca ar putea aproba compensatii pentru acesti operatori.

Lipsa de predictabilitate a pietei este una dintre cele mai mari probleme pentru oamenii de afaceri si turisti, iar analistii sustin ca inchiderea spatiului aerian european pentru mai multe luni va afecta cu 1-2 puncte procentuale cresterea economica a Europei.