Disponibilizari sau majorarea TVA? Ce preferati?

Autor: Claudia Medrega 19.04.2010

Inrautatirea prognozelor de crestere a economiei in acest an, la mai putin de 1%, mareste riscul ca Guvernul sa fie nevoit sa recurga la majorarea TVA pentru cresterea veniturilor si incadrarea in tinta de deficit de 5,9% din PIB ceruta de FMI.

Misiunea Fondului revine la Bucuresti saptamana viitoare sa vada daca autoritatile romane au indeplinit criteriile agreate pentru primul trimestru.

Ultimele semnale de la Washington indica o diminuare a prognozei privind cresterea economica de la 1,3% la 0,8%. In aceste conditii, se profileaza si incasari bugetare mai reduse fata de estimari.  Ramane de vazut daca autoritatile vor mai putea negocia cu finantatorii externi o relaxare a tintei de deficit bugetar sau daca se va ajunge la o majorare de taxe. "Modificarea prognozei privind cresterea economica ar trebui sa atraga si revizuirea tintei de deficit bugetar", spun analistii ING Bank.

Oficialii FMI au declarat de mai multe ori ca nu impun o anumita solutie pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul avand posibilitatea sa aleaga intre reducerea cheltuielilor publice in principal prin disponibilizari si majorarea taxelor. Romania s-a angajat in acordul cu FMI ca va reduce deficitul bugetar de la peste 7% din PIB anul trecut la 5,9% din PIB in 2010.

Expertii fiscali au declarat saptamana trecuta la un seminar organizat de ZF ca intrebarea nu este daca va fi majorata TVA, ci cand.